Crkva Sv. Vlaha ukrašena crveno-bijelim bojama Nightfevera, red na ulasku u crkvu iz koje je dopirala glazba, molitva na više jezika, ali i tišina u odsjaju mnoštva svijeća slika je dubrovačke “noćne groznice” održane 1. kolovoza. Riječ je o prvom dubrovačkom izdanju međunarodnog projekta “Nightfever” pokrenutog 2005. godine u Kölnu nakon Svjetskog dana mladih, osmišljenog kao večer otvorenih vrata Crkve, u kojoj se želi omogućiti ljudima koji se tu večer zateknu u Gradu, trenutke molitve i meditacije.

Program je počeo euharistijskim slavljem koje je predvodio biskup Mate Uzinić. U propovijedi je biskup Uzinić, osvrćući se na liturgijska čitanja dana, govorio o značenju Nightfevera, rekavši: “Vidim ga kao našu izgradnju prebivališta Gospodnjeg, mjesta na kojem doista među nama na različite načine boravi Bog, da bismo otvorenim vratima omogućili svima koji to žele da se ovdje, u zajedništvu braće i sestara, susretnu s Bogom i da im, kao i Mojsiju, u susretu s njime zasja lice”.

Nadalje, biskup Uzinić pojasnio je i zašto je parčeva crkva odabrana za taj događaj, rekavši kako se crkva Sv. Vlaha smatra srcem Grada i biskupije. “Njezina rastvorena vrata simboliziraju otvorena vrata ove mjesne Crkve i otvorena vrata naših srca za sve ljude dobro volje, stanovnike ovoga grada kao i naše goste bez obzira na njihovu dob, spol, rasnu, nacionalnu, vjersku i bilo koju drugu pripadnost”, rekao je biskup te posebno zahvalio organizatorima Vijeću za mlade Dubrovačke biskupije i Turističkoj zajednici Grada Dubrovnika koja je prepoznala tu ideju i uključila se u realizaciju kao suorganizator čitavog događaja.

Po završetku euharistijskog slavlja započeo je glazbeno-molitveno-meditativni program pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom, koji su predvodili članovi zbora mladih pod ravnanjem profesorice Luce Čatić te mladi okupljeni oko Vijeća za mlade odjeveni u prigodne majice s logom Nightfever. U cijeli projekt bilo je uključeno 70-ak volontera koji su na Pilama, Pločama i na Stradunu dijelili letke s poticajima, pozivajući ljude da uđu u crkvu Sv. Vlaha te da zapalivši svijeću izreknu zahvale, molitve ili se na trenutak saberu u meditaciji.

Na stolu ispred crkve Sv. Vlaha zainteresirane su čekale svijeće i detaljnije upute o sudjelovanju. Svim nazočnima dana je mogućnost da uzmu citate iz Svetog pisma napisane na osam različitih jezika hrvatskom, engleskom, njemačkom, talijanskom, španjolskom, poljskom, danskom i francuskom, kao i da napišu osobne molitve.

Četvorica svećenika: generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. dr Petar Palić, rektor zborne crkve Sv. Vlaha mons. Toma Lučić, predstojnik Vijeća za mlade don Marin Lučić i don Hrvoje Katušić, trenutačno na dodiplomskom studiju u Rimu, aktivno su sudjelovali u programu, razgovarajući sa zainteresiranima i ispovijedajući one koji su to željeli. Bila je ponuđena ispovijed na četiri jezika: hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom. Četvero mladih tijekom programa na tim istim jezicima svjedočilo je o svojoj vjeri u Godini vjere, a i tekstovi iz Biblije čitani su na raznim jezicima.
Nešto više od tisuću sudionika prošlo je kroz crkvu, iza njih je ostalo osamsto upaljenih svijeća koje su oni, strpljivo čekajući u redu, donosili pred oltar noseći s njima i osobne molitve. Kao poticaj organizatorima da i sljedeće godine organiziraju Nightfever, osim otvorene podrške biskupa Uzinića koji je predložio da se Nightfever dogodine organizira jednom mjesečno u ljetnim mjesecima, ostaju i poruke koje su nazočni zapisali, a koje svjedoče o njihovom oduševljenju sudjelovanjem u takvoj duhovnoj ponudi.

Misnim slavljem u petak 2. kolovoza u crkvi Sv. Vlaha, na kojem su prinesene osobne molitve napisane tijekom programa, organizatori su se zahvalili za uspješnu realizaciju prvog Nightfevera u Dubrovniku.

Ostale fotografije pogledajte ovdje.

Marija Đurović | dubrovačka-biskupija.hr