Salezijanci

“Sabrani smo ovdje proslaviti jubilej Hrvatske salezijanske provincije. Prije sto godina zasijano je malo sjeme. To sjeme se poput Božjeg kraljevstva razvilo i izraslo u stablo. Umnožili su se, ne samo salezijanci, nego i grane salezijanske obitelji. Razvila su se i djela kako bi bila usmjerena na dobro djece i mladih. Nikla su i zvanja. Sve do ovog da se njih može poslati i u druge krajeve svijeta. Nadahnuti Božjom riječju koja kaže da je Bog čista besplatnost, čista Ljubav, priznajemo da sve ono što jesmo i što imamo jest Božji dar”, istaknuo je vrhovni poglavar Salezijanske družbe dr. Pascual Chávez Villanueva, propovijedajući na završnoj euharistijskoj proslavi 100. obljetnice dolaska salezijanaca na hrvatsko tlo u nedjelju 13. listopada u crkvi Sveta Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu.

U propovijedi je salezijanski vrhovni poglavar primijetio da je slavlje stogodišnjice doista prigoda “da se obnovi naše djelovanje i nastavi služenje narodu i Crkvi, ostajući vjerni karizmi i poslanju našega svetoga Utemeljitelja, koji se osjećao pozvanim da istroši sav svoj život za mlade kako bi ih priveo punini života, sreće i ljubavi u Kristu”, prenosi portal Glasa Koncila.

Misno slavlje predvodio je riječki nadbiskup Ivan Devčić, u koncelebraciji s beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom, barskim nadbiskupom Zefom Gashijem, vojnim biskupom Jurjem Jezerincem, banjolučkim pomoćnim biskupom Markom Semrenom, provincijalima salezijanskih i ostalih redovničkih zajednica te osamdesetak svećenika.

Na misi su među nekoliko tisuća vjernika bile i redovnice sa svojim vrhovnim i provincijalnim glavaricama, bogoslovi, novaci, sjemeništarci, redovnički kandidati i kandidatice, kao i predstavnici društveno-političkog života. Nadbiskup Devčić je, prenoseći i čestitke Hrvatske biskupske konferencije, zahvalio sinovima sv. Ivana Bosca za veliko djelo koje su u proteklih stotinu godina izvršili u hrvatskom narodu.

Provincijal Hrvatske salezijanske provincije don Pejo Orkić pozdravio je, uz predvoditelja slavlja, i salezijance iz Italije, odakle su i stigli prvi salezijanci u Rovinj 12. listopada 1913. godine, kao i salezijance iz Slovenije koji su utrli put prema Zagrebu po nadbiskupu Baueru 1922. godine.

“Tu su i braća iz Austrije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Ukrajine, s kojima smo dijelili prve zajedničke korake. Tu su i naše sestre salezijanke, kćeri Marije Pomoćnice iz Slovenije i Hrvatske, s kojima nam je zajedničko posvećenje i poslanje za Boga i mlade. Tu je i laička don Boscova grana salezijanci suradnici, svjedoci don Boscove karizme u obiteljima, te Crkvi i društvu. Uz njih su i Don Boscovi bivši učenici i učenice, svjedoci i promicatelji primljenog odgoja. Svi smo mi zajedno ukorijenjeni svojim životom i djelima u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini jer to je područje koje zahvaća Hrvatska salezijanska provincija sv. Ivana Bosca”, podsjetio je hrvatski salezijanski provincijal.

Nakon homilije uslijedilo je davanje obećanja novih salezijanaca suradnika, a nakon pričesti obnova zavjeta svećenika salezijanaca i redovnica Kćeri Marije Pomoćnice.
Na završetku misnog slavlja don Pejo Orkić uručio je vrhovnom poglavaru Chávezu Villanuevai reljef u hrastovom drvetu, rad Marije Rizvić, koji predstavlja Don Bosca “s pogledom na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu i svoje salezijansko djelo u njima”.

Euharistiju su pjesmom pratili Mješoviti pjevački zbor župe Duha Svetoga – Sveta Mati Slobode, zbor srednjoškolka “Mirabilia Dei”, mješoviti pjevački zbor župe Marije Pomoćnice sa zagrebačke Knežije, župe sv. Antuna iz Rijeke te župe Gospe Loretske iz zadarskih Arbanasa. Zborove je vodila Maruša Bartolić, a orgulje svirala Anita Kajić Poslek. (ika/bitno.net)