Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije u suradnji s pastoralnim osobljem župe Gospe od Zdravlja organizirao je u četvrtak, 11. srpnja međunarodni susret mladih “Nightfever 2013.” u franjevačkoj crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu. Na početku susreta mladi su imali mogućnost za sakrament pomirenja na različitim jezicima (engleski, njemački, talijanski i hrvatski). Večernje euharistijsko slavlje predvodio je fra Ante Udovičić, župnik župe Gospe od Zdravlja i vikar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, a u koncelebraciji su bili don Mihael Prović, povjerenik za mlade Splitsko-makarske nadbiskupije, i o. Peter Lauer iz Njemačke koji je propovijedao.

O. Peter je na početku propovijedi izrazio radost što je Hrvatska ušla u Europsku uniju i istaknuo važnost zajedništva na koje je poticao i sv. Benedikt, zaštitnik Europe, koji se slavi na dan 11. srpnja. Potom je propovjednik ukratko ispričao kako je sv. Benedikt u početku živio u kolibi, skromno i sveto. U proljeće jednog dana je izišao iz kolibe i upitao čovjeka koji je dan. Taj čovjek je bio svećenik koji mu se čudio da ne zna kako je Uskrs. Benedikt je shvatio da nije išao pravim putem i da mora živjeti u zajednici. Naime, danas mnogi misle kako je važno da “meni” bude dobro bez obzira na druge. Papa Franjo je rekao da je to egoizam. Drugi nisu sluge “meni”. Benedikt je zaključio da mora živjeti u zajednici. To je bilo njegovo obraćenje. Proglašen je zaštitnikom Europe. Na kraju je propovjednik završio da to “obraćenje” želi svim sudionicima ovoga susreta, tj. da ne žive u egoizmu nego u zajednici kao što je i Europa jedna zajednica.

Nakon euharistijskog slavlja bilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje je završilo svečanim blagoslovom i molitvom oko ponoći. Mladi su imali priliku i na više jezika uzeti citat iz Biblije, kao jedan osobni govor Krista njima, te ostaviti svoju napisanu molitvu na predviđeno mjesto. Do kraja večeri, oltar je blistao u svjetlu više od 800 svijeća. Pjevanje su predvodili VIS Mihovil i VIS Božja ljubav.

Mladost, izlazak, druženje, zabava… na drugačiji način, prožeto vjerom i ponuđeno svima. To je recept koji je posljednjih godina u obliku međunarodne katoličke inicijative “Nightfever” (noćna groznica) osvojio mnoge gradove, a već drugu godinu u nizu održan je i u Splitu. Povijest inicijative seže u 2005. godinu, kada je nakon susreta mladih u Kölnu skupina mladih htjela stvoriti sadržaj kojim bi svojim vršnjacima ponudili alternativni noćni izlazak koji bi uključivao duhovne sadržaje. Stvoren je tako koncept nazvan “Nightfever”, a koji sadrži euharistijsko slavlje, molitvu pred Presvetim, pjesme, druženja itd. Zanimljivo je da mladi sa svijećama u rukama stoje na ulicama i trgovima u blizini crkve i pozivaju prolaznike da uzmu svjetlo i uđu u crkvu. (ika/bitno.net)