Djelatnici Policijske postaje Crikvenica napravili su očevid, a župnik vlč. Marinko Kajić i župljani nadaju se da će počinitelj biti pronađen

Facebook Riječka nadbiskupija

Riječka nadbiskupija je na svom Facebook profilu javila kako je sinoć nepoznati počinitelj kamenom razbio prozor sv. Mateja na crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Crikvenici. Djelatnici Policijske postaje Crikvenica napravili su očevid. Župnik vlč. Marinko Kajić i župljani nadaju se da će počinitelj biti pronađen.

Ova prekrasna crikvenička crkva nalazi se na ušću potoka Dubračine u more, na mjestu stare crkvice (XIV. st.) po kojoj Crikvenica dobiva ime (crikva). Ban Nikola Frankopan obnavlja (1412.) i proširuje crkveno zdanje u gotičkom stilu (sačuvan svod u svetištu) te podiže samostan koji su nastanili redovnici pavlini, “bijeli fratri”.

U kasnijem razdoblju (XVII. st.) crkva je prožeta baroknim stilom. Glavni barokni oltar (XVIII. st.) s kipovima, dva bočna oltara (sv. Jelene Križarice i sv. Nikole) i propovjedaonica djela su pavlinskih kipara i drvorezbara. Njihova su imena zapisana na poleđini svetohraništa. Posebice se ističe rad Pavla Riedla na glavnom oltaru, koji podsjeća “na veliku pokaznicu”.

Ponad svetohraništa, ispod kupolastog baldahina, vrijedna je ikona Bogorodice s Djetetom (XV. st), kao i drveni kipovi sv. Antuna i sv. Pavla Pustinjaka. (XVII. st.). Još je jedna za crikveničku baštinu vrijedna slika pohranjena u crkvi – ona posvećena sv. Šimunu, a spašena iz požara (1776.) koji je uništio istoimenu župnu crkvu na obližnjem brijegu Kotor.

Bitno.net