Salezijanci

Više od 300 mladih iz gotovo svih odgojno-pastoralnih zajednica u republikama Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini okupilo se na Nacionalnom susretu salezijanske mladeži 13. i 14. listopada u Katoličkom školskom centru “Don Bosco” u Žepču, u organizaciji Povjerenstva za pastoral mladih i zvanja na čelu s don Ivanom Šibalićem, uz požrtvovnu suradnju voditelja Pokreta salezijanske mladeži, animatora, sponzora i drugih suradnika.

Prvoga dana susreta sudionike su vodili animatori zauzetim radom po skupinama. Radionicu su izradili mladi iz Zagreba, a sadržajem je bila tipična za don Boscovo očinsko obraćanje mladima s kojima je provodio intenzivno druženje danju, a noću je sanjao njihovu budućnosti i budućnost salezijanske karizme u kojoj će tisuće salezijanca po svijetu nastaviti ono što je on, nadahnut Božjim Duhom, započeo. Ljubav svetog odgojitelja doista i danas se živi gotovo doslovno i neprekidno u više od 130 zemalja svijeta. Večernji program sastojao se iz jednosatnog klanjanja, koje su organizirali mladi iz Rijeke, nakon čega je uslijedio večernji govor don Ivana Šibalića na temu “I vas vidjeh u snovima” i koncert duhovne glazbe na kojem je nastupio bend Marija Pomoćnica iz Zagreba. Zaključni dio večernjeg zabavnog programa pripremili su i ostvarili mladi iz Splita.

Drugi dan započeo je jutarnjom molitvom koju su predvodili mladi iz Zadra. Do punog je izražaja došla duhovna dimenzija u kojoj su sudionici raspoložili duše za susret s Gospodinom u sakramentu pomirenja i u svečanom euharistijskom slavlju. Petnaest je svećenika ispovijedalo više od dva sata uz pjesmu i diskretni ispit savjesti, koje su animirali mladi iz molitvene zajednice Immaculata i benda Marija Pomoćnica. Svečano misno slavlje koje su animirali mladi iz Rijeke, u koncelebraciji petnaestak svećenika salezijanaca, predvodio je provincijal don Pejo Orkić. U homiliji mladima je prenio poruku iz pisma pape Benedikta XVI. povodom otvaranja Godine vjere te ih ohrabrio da beskompromisno pođu putem svetosti, jer jedino ona neće nikoga ostaviti neostvarena, štoviše, učinit će ga sretnim u vremenu i još više u vječnosti. Tom je prigodom najavljena svečana proslava 100. obljetnice dolaska salezijanaca u Hrvatsku.

Nacionalna predstavnica Pokreta salezijanske mladeži Antonija Ledenko zahvalila je animatorima i sudionicima susreta, domaćinu i voditeljima u pojedinim središtima kao i svima koji su pridonijeli ugodnom druženju, osobito mladima iz Žepča, koji su požrtvovno odradili logistiku. Dodijeljene su i diplome mladim animatorima koji su u 2012. prošli cijeli program formacije salezijanskih animatora. Podijeljene su nagrade predstavnicima pojedinih zajednica: knjiga “Uspomene iz oratorija”, plakat rasporeda dolaska don Boscove urne i kalendar događanja Pokreta salezijanske mladeži.

Mladima se obratila i provincijalka Družbe kćeri Marije Pomoćnice s. Damjana Tramte s jednostavnom i temeljnom porukom: “Mladi, Bog vas voli!” Ravnatelj žepačke zajednice don Tihomir Šutalo istaknuo je da su mladi smisao salezijanskog poslanja i najveće nadahnuće svih odgojno pastoralnih inicijativa koje su uvijek i posvuda u službi mladih. Zahvalio je gradonačelniku Mati Zovku na vrlo uspješnoj suradnji sa salezijancima i čestitao mu Dan Općine. Domaćini su na kraju kod stola tjelesne okrepe bogato ugostili mlade, svećenike, profesore i odgojitelje i s njima ostali u spontanom i obiteljskom druženju, izviješteno je na internetskoj stranici. (ika/bitno.net)