Uzinic

Poštovani prijatelji,

dugo sam mislio reagirati ili ne reagirati na žestoki medijski napad koji se posljednjih dana vodi protiv Katoličke Crkve u Hrvatskoj i osobito katoličkih vjernika koji su se usudili dignuti svoj glas protiv načina uvođenja Zdravstvenog odgoja i njegovog četvrtog modula koji, pod krinkom znanstvenosti, roditeljima oduzima pravo – zagarantirano Hrvatskim ustavom i brojnim međunarodnim aktima i rezolucijama – slobodno i samostalno odlučivati o odgoju svoje djece. Odlučio sam reagirati zbog dva razloga.

Prvi razlog mog reagiranja je to što želim – smatrajući da to nije nikakvo bavljenje politikom nego moja kršćanska, svećenička i biskupska dužnost – odaslati jasnu poruku svim katoličkim roditeljima, brojnim skupinama mladih katoličkih vjernika, kao i udrugama koje su stale u zaštitu temeljnih kršćanskih vrijednosti jer su shvatili opasnost koja prijeti našoj djeci i njihovoj budućnosti, da ih podržavam u njihovom nastojanju da iznesu svoje stavove i da se svim zakonitim sredstvima bore protiv ovakvih i sličnih nezakonitih odluka. Glas katoličkih vjernika koji se nadahnjuju na kršćanskim vrijednostima, a nisu niti trebaju biti u tome sateliti biskupa, mora se konačno jasno čuti, a naše kršćansko djelovanje konačno vidjeti u hrvatskom društvu, bez obzira jesmo li mi većina, kako kažu statistike, ili smo manjina, kako zaključuju oni koji nas napadaju.

Drugi razlog zbog kojeg reagiram motiviran je jednim novinskim komentarom koji donosim u privitku – tim želim pokazati da nisam opskurantist, tj. da svojim prijateljima ne želim uskratiti ‘znanje’ koje nudi taj komentar pozivajući ih da ga pročitaju, ali i moleći ih da ga ne komentiraju na mojoj facebook stranici – a koji prvi put jasno pokazuje koji je zapravo cilj svega ovoga što se posljednjih godina događa u Hrvatskoj i diljem svijeta. Zdravstveni odgoj samo je još jedan – nažalost ne i posljednji – korak naprijed. Koji je, dakle, prema tom komentaru cilj svega ovoga? Ne ulazeći u onu iskonsku borbu zla protiv dobra – autor zastupnike Zdravstvenog odgoja stavlja na stranu Lucifera, da li namjerno ili nenamjerno ne znam jer ovo je jedinstveno priznanje koje se rijetko susreće u javnosti – odgovor nalazim na samom kraju komentara, a on glasi: „Prirodnim tokom stvari (dovesti do toga) da (Katolička crkva u Hrvatskoj) bude svedena na mjeru Katoličke crkve u jednoj Francuskoj ili Češkoj, gdje su joj glavne zadaće dobrotvorni rad, celebriranje nedjeljnih misa te organizacija krstitki, vjenčanja i sprovoda“.

Ovo je, dakle, plan. Ništa novo pod suncem, rekli bismo. Novi su samo načini. Ili nisu? Nije važno. Hoće li uspjeti? To ne ovisi o njima. To ovisi o nama. Ako im dozvolimo, uspjeti će. Ako im ne dozvolimo, neće.

Svako dobro i srdačan pozdrav iz ljetne Afrike. Bog vas blagoslovio!

Mate

Privitak:

http://www.jutarnji.hr/spolnost-je-stablo-spoznaje-s-kojeg-djeca-ne-bi-smjela-jesti–a-ministar-je-zmija-koja-nudi-jabuku/1071530/