Tim povodom autorska ekipa emisije HKR-a “Sacro ritam”, na čelu s glazbenim urednikom Slavkom Nedićem, odlučila je u pet korizmenih četvrtaka u eteru HKR-a predstaviti kvalitetne snimke i izvedbe korizmenih napjeva hrvatskih zborova mladih.

Prvi zbor koji su snimali bio je Nadbiskupijski zbor mladih Riječke nadbiskupije koji je u nedjelju 22. veljače u svetištu Majke Božje Trsatske izveo koncert koji su slušatelji HKR-a mogli poslušati u četvrtak 26. veljače. Nakon Rijeke, ekipa Sacro ritma snimala je osječki Zbor mladih Preslavnog imena Marijina, čiji se koncert mogao poslušati 4 veljače.

Idući četvrtak u emisji Sacro Ritam bit će predstavljen splitski zbor Mihovil, a nakon toga u Dubrovniku će se predstaviti Zbor mladih Dubrovačke biskupije.

Projekt će zaključiti Nadbiskupijski zbor mladih iz Zagreba.

Svaki od tih zborova predstavit će se riječju i glazbom. Svi će izvesti deset skladbi iz svog repertoara, od toga sedam po slobodnoj volji, a tri su zadane i trebat će izvesti njihove obrade bilo kojih hrvatskih korizmenih pučkih napjeva, rekao je Nedić.

Sve skladbe naći će se na nosaču zvuka koji će nositi ime “Korizma u novom ruhu – Sacro ritam live”. Posebnost projekta je notni zapis s raspisanim partiturama zborskih obrada koje će pripremiti njihovi voditelji, najavio je Nedić.

Naglasio je kako su pojedini zborovi unijeli i neku svoju specifičnost, a osobito ga raduje što je Nadbiskupijski zbor mladih Riječke nadbiskupije izveo svoje obrade pjesama sastava “Runolist” i zbora Reda male braće “Veritas”.

“Te izvedbe smatram uspjehom jer je ‘Runolist’ bio jedan od najznačajnijih sastava duhovne glazbe 80-tih prošlog stoljeća. Ovo je prilika da se upravo iz prošlosti izvade i javnosti predstave te vrijedne skladbe. Projekt je tim više značajan jer smo, nažalost, zatrpani napjevima Hillsonga i sličnih sastava. Nemam ništa protiv takve glazbe i preporučam svima da i te pjesme imaju u repertoaru, ali ne smijemo zaboraviti naše veliko bogatstvo pučkih korizmenih napjeva, poručio je Nedić.

IKA | Bitno.net