Bistrica

Na prostoru Crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca u hrvatskom nacionalnom svetištu Mariji Bistrici na svetkovinu Velike Gospe središnje misno slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Po dolaska zavjetne procesije, riječ dobrodošlice kardinalu Bozaniću, koncelebrantima i bistričkim hodočasnicima kojih se okupilo oko šezdeset tisuća, uputio je rektor svetišta preč. Zlatko Koren.

Na početku homilije kardinal je istaknuo kako svetkovina Velike Gospe ispunja nadom i utjehom kršćane, kao i sve ljude dobre volje.

Stoga smo i ove godine puni povjerenja krenuli na put da bismo se, na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, našli kod svoje Majke u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke. Ovamo uvijek rado hodočastimo, jer nam Bog u Presvetoj Bogorodici Mariji daje siguran putokaz nade i utjehe. Taj siguran putokaz nade i utjehe jamstvo je duboke želje našega bića za životom koji ne prestaje, za vječnim životom, koji se već ostvario u Presvetoj Bogorodici, rekao je kardinal, te podsjetio kako Marijino uznesenje na nebo poziva da pogled trajno usmjerujemo prema Bogu. To je moguće, to je lijepo i na to smo kao kršćani pozvani, ali za to je potrebna hrabrost, i to životna hrabrost, istaknuo je kardinal, te upozorio kako upravo zato što nam prijeti opasnost da gledamo prema dolje, zbog toga što smo često zatočeni svojim ‘ja’; našim ‘ja’ koje je nerijetko obilježeno sebičnošću, takvim ‘ja’ koje se prigiba samom sebi u nastojanju da se nametne kao apsolutni kriterij, oblikujući se u ‘idola’ kojega treba poštivati i za kojega treba biti raspoložen sve žrtvovati, rekao je zagrebački nadbiskup, te upozorio kako takav ‘ja’ narušava bit odnosa što ih svaki od nas ima s drugima, jer smo stvoreni za susret i za odnos. Kada susretima i odnosima dominira afirmacija vlastitoga ‘ja’, osjetljivost za drugoga promeće se u indiferentnost, a zalaganje za drugoga više se ne shvaća i ne doživljava kao dar i odgovornost. Interesi pojedinaca i skupina na nasilan način prevladavaju, izlažući još većem siromaštvu i ponižavanju one koji su već dovoljno siromašni i slabi.

Nadalje, kardinal Bozanić je podsjetio kako vrijeme što ga živimo ispunjeno je govorom o krizi, ali čini mi se da pojam ‘kriza’ sam od sebe ne uspijeva izreći sve ono što je u igri.

Naime, ono što se zbilo, također i na ekonomsko-financijskom planu, ima kao pozadinu velike promjene koje su se na svjetskom planu susljedno događale nakon propalih utopija dvadesetog stoljeća. Duboko osjećajući teške prilike u kojima se nalaze mnogi u našoj sredini, molimo za potrebnu mudrost odgovornih i spremnost svih da bi se povezale solidarnost i umjerenost života te stalna spremnost pomoći onima koji su najpotrebniji. Stoga, ovim vremenima nepredvidivih i često forsiranih promjena potrebno je čuvati i držati se provjerenih oslonaca našeg vjerničkog i nacionalnog postojanja, rekao je kardinal, te podsjetio kako na tom putu treba uvijek započinjati od obitelji koju valja, kako je poručio Papa ove godine na Svjetskom susretu obitelji u Milanu „ponovno otkriti kao glavnu baštinu čovječanstva, zajednički nazivnik i znak istinske i stabilne kulture koja je u prilog čovjeku”.

Obraćajući se očevima i majkama, zagrebački nadbiskup je istaknuo važnost važnost molitve u obitelji o čemu je u Zagrebu vjernicima govorio i papa Benedikt XVI.

Danas, dragi Marijini hodočasnici, molimo svjetlo i snagu za svakidašnji život, za život predanja u Božje ruke bez obzira na okolnosti u kojima živimo. Neka nas Marijin Veliča nadahnjuje i hrabri u radostima, ali i u tjeskobama, bolima i trpljenjima. Njoj povjeravamo sve naše obitelji, ta mala skrovišta života u kojima se uvijek iznova proživljava djetinjstvo, uvijek se iznova rađa čovjek, grade temelji zdravoga društva i gradi nada bolje budućnosti, istaknuo je kardinal Bozanić, upravivši uime svih okupljenih vjernika Bogorodici, molitve za supružnike, roditelje, djecu i obitelji u hrvatskome narodu, te sve pozvao na molitvu za Domovinu.

Molimo za našu domovinu Hrvatsku, da tkivo našeg hrvatskog naroda ne razjedinjuju oni kojima nije stalo do hrvatskoga boljitka. Molimo često i ustrajno, osobito nadolazećih mjeseci, za narod i Domovinu da nas Bog oslobodi od privida i zavaravajućih ponuda te da nam dade mudro srce kako bismo mogli spoznati i podržati ono što promiče opće dobro, osobito razvoj i napredak naših obitelji te solidarnost s potrebnima, na dobrobit svih u sadašnjosti i budućnosti. Sveta krunica, ta nama dobro poznata molitva Mariji, Majci Kristovoj i Majci našoj, neka se moli češće i ustrajnije. Snagom kršćanske nade trebamo širiti optimizam i boriti se protiv zla koje sije bezvoljnost i malodušje u našoj sredini. Neka nam u tome pomogne Fidelissima Mater Advocata Croatiae – Najvjernija Majka Odvjetnica Hrvatske, riječi su kojima je kardinal Bozanić zaključio homiliju.

Nakon popričesne molitve, kardinal je još jednom upozorio na važnost obitelji.

Obitelji su naše bogatstvo, djeca su naš blagoslov i obećanje budućnosti. Stoga, trebamo graditi obitelji i čuvati naše hrvatske katoličke obitelji, jer obitelji su one koje u ovo vrijeme jedine mogu očuvati naš hrvatski narod od razaranja i uništenja, rekao je kardinal. Roditelje je pozvao da ne žale vremena za svoju djecu, jer „važnije je nastojati više oko toga kakva će biti, negoli što će imati”, upozorio je. Podsjetio je kako su u vremenu komunizma upravo obitelji bile te koje su sačuvale naš narod. Danas živimo u novoj ideologiji relativizma koja žele sve iznivelirati, koja želi razoriti upravo obitelj, jer osjeća da je tu naša snaga. Ne dajmo se, čuvajmo naše hrvatske katoličke obitelji, pozvao je kardinal, te izrazio radost velikog broja prisutne djece i mladih. Stoga je roditelje potaknuo, da rado sa svojom djecom hodočaste Majci Božjoj Bistričkoj.

Misno slavlje pjevanjem je uveličao župski zbor svetišta pod ravnanjem s. Tihomile Sente. (ika/bitno.net)