Gospa Čenstohovske

Ikona Gospe Jasnogorske (Čenstohovske) doputovat će iz Slovenije u župu BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea u zagrebačku Trnovčicuu četvrtak, 20. rujna, gdje će biti upriličen poseban doček.Program predviđa molitvu krunice (radosna otajstva) u 17.30 sati, svečanu euharistiju u 18 sati te cjelonoćnobdjenje koje obuhvaća Apel u čast Gospe Čenstohovske u 21 sat (krunica slavna otajstva), misu u 24 sata uz molitvu krunice (otajstva svjetla), te molitvu žalosnih otajstava krunice u 3 sata u noći. Bdjenje završava jutarnjom misom u 6.30 sati. U petak 21. rujna u 17.30 sati prihvat Majke Božje je u Svetištu Majke Božje Remetske u Zagrebu, molitva krunice, Sveta Misa, predavanje „Odraz Crkve u obitelji“ te molitveno bdijenje.Ikona potom odlazi u Udbinu, Šibenik, Krk, Pulu, Sv. Petar u Šumi te konačno u Umag odakle kreće u Italiju.

Na ovaj zahtjevan pothvat Hodočašća s ikonom Gospe Čenstohovske “Od oceana do oceana”, odlučili su se predstavnici pokreta za život raznih zemalja, okupljeni na Jasnoj Gori, 28. siječnja 2012., kada su učinili i čin posvete te predanja apostolata obrane civilizacije života u ruke Blažene Djevice Marije, Kraljice Života. Svjesni kako se globalni napad na civilizaciju života intenzivira i da je u toj borbi, bez Božje pomoći, nemoguće pobijediti, inicijatori u ovom hodočašću po prvi puta povezuju kršćanski Istok i Zapad, moleći zajedno s Marijom na nakanu obrane života.

Ikona Gospe Čenstohovske odabrana je budući da je poznata i vrlo čašćena, kako na Istoku tako i na Zapadu, te se u skladu sa starom kršćanskom tradicijom, ubraja među najstarije, a na dasci stola iz Marijine Nazaretske kuće naslikao ju je sam evanđelist Luka. Kopija Ikone Majke Božje namijenjena ovom hodočašću svijetom u obranu života, postavljena je uz originalnu ikonu u Svetištu na Jasnoj Gori 28. siječnja ove godine i svečano posvećena po rukama nadbiskupa StanislawaNowaka, Metropolite Čenstohovskog.

Zahtjevno hodočašće Majke Božje od Pacifičkog do Atlanskog oceana, započelo je 8. svibnja 2012. u Rusiji. Čitava trasa iznosi 18 tisuća kilometara i obuhvaća 24europske države povezujući Vladivostok u Rusiji te Fatimu u Portugalu gdje u prosincu i završava ovo hodočašće. Na putu do Hrvatske Ikona je prošla oko 13 tisuća kilometara – kroz Rusiju, Bjelorusiju, Ukrajinu, Latviju, Litvu, Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku, Rumunjsku i Sloveniju, dok na nju još čekaju vjernici u Italiji, Austriji, Lichtensteinu, Švicarskoj, Njemačkoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Irskoj, Francuskoj, Španjolskoj i Portugalu.

Organizaciju Hodočašća ikone po Hrvatskoj preuzeo je Hrvatski savez za život CRO VITA, na čijim se mrežnim stranicama mogu vidjeti pojedinosti i rasporedhodočašća kroz Hrvatsku (crovita.hr).

Verica Kraš Villa