HKR

Uoči sedme obljetnice preminuća bl. pape Ivana Pavla II., Hrvatski katolički radio predstavlja prvu redovničku zajednicu s imenom Ivana Pavla II.

Taj Papa je svojim načinom života mnoge osobe širom svijeta nadahnuo na različite pothvate. Među njima je i mlada Australka Bernadette Pike. Ona je 2007. godine, uz potporu sada umirovljenog nadbiskupa Pertha Jamesa B. Hickeya, utemeljila prvu redovničku zajednicu sestara Ivana Pavla II., službenog naziva Misionari Evanđelja.

U razgovoru za HKR, s. Bernadette je otkrila kako je prvi susret s Ivanom Pavlom II. imala preko svojih prijatelja koji su se, izmijenjeni i radosni, vraćali sa Svjetskog susreta mladih u Rimu 2000. godine. U to vrijeme svoga povratka vjeri, bila je impresionirana načinom kojim se Papa osobno povezao s mladima i pokazao im bliskost, donoseći im Krista na bitan i intenzivan način. Nakon susreta s njim u Castel Gandolfu 2003. godine, počela je pozorno proučavati njegova pisana djela. Što je više učila o Ivanu Pavlu II., shvatila je kako je sve više privlače njegove misli i djela te je poželjela cijeli život posvetiti tome da ljude oblikuje i izgrađuje na način na koji je on to činio.

Tako je došlo do rođenja Zajednice: ‘U ožujku 2004. otkrivena mi je ideja za zajednicu sestara Ivana Pavla II., odnosno Misionara Evanđelja. Nakon šest mjeseci moje skrovite molitve, nadbiskup mog rodnog Pertha sâm me pozvao i rekao da moramo osnovati novi red kontemplativno – aktivnih sestara. Godine 2007. prihvaćen je privremeni Statut, Zajednica je slavila prvu misu te je započela s radom. Kanonski gledano, mi smo trenutno udruga Kristovih vjernika laika. Nas sestara je svega nekoliko, ali tu je i veoma velika skupina laika u raznim zemljama. Oni trenutno prolaze kroz formaciju za Misionare Evanđelja, jer osjećaju da imaju karizmu i duhovnost Ivana Pavla II. Vizija se čini jasnom, ali treba nam puno molitve’, ističe s. Bernadette.

Govoreći o najvažnijem poslanju svoje družbe, s. Bernadette ističe da je to pomoći ljudima osobno susresti Krista i Radosnu vijest, uključiti Evanđelje u osobni svakodnevni život, prihvatiti vlastito veliko dostojanstvo te potpunije sudjelovati u zajedništvu Presvetoga Trojstva. Apostolat evangelizacije vrše na najrazličitije načine i na svim mjestima te biblijskom, teološkom, crkveno-povijesnom, ekumenskom i svakovrsnom formacijom u vjeri. Više informacija o Misionarima Evanđelja može se naći na internetskoj stranici www.mg.org.au.(hkr/bitno.net)