Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Sesar predvodio je u Mostaru sv. misu u povodu 67. godišnjice ubojstva 66 franjevaca koji su likvidirani tijekom Drugog svjetskog rata, a ponajviše potkraj rata od strane partizanskih vlasti, prenosi Fena.

Sesar

Fra Ivan je rekao kako se Crkva i vjernici u mislima i s molitvom prisjećaju tragičnog događaja koji se zbio 14. veljače 1945. kada su, kako je rekao, “pripadnici jedne bezbožničke ideologije bez suda i sudišta, bez presude i osobne krivnje” likvidirali sedmoricu franjevaca uključujući i provincijala fra Leona Petrovića i gvardijana fra Grgu Vasilja. Oni su odvedeni iz samostana, strijeljani i bačeni u rijeku Neretvu.

“Ne možemo i ne smijemo zaboraviti što se toga kobnog 14. veljače dogodilo ovdje u Mostaru, kojega, da apsurd bude veći, ti isti proglasiše danom oslobođenja Mostara. Borba protiv zaborava borba je za istinu i pravdu, a protiv laži i zločina. Treba nam danas upravo to: Svjedoka i očevidaca, jer je svijet bez svjedoka zbunjen, bez njihova svjetla luta, bez njihova svjestva trune”, rekao je provincijal hercegovačkih franjevaca u propovijedi.

Dio posmrtnih ostataka ubijenih franjevaca pronađen je na brojnim stratištima u Hercegovini i Dalmaciji, a vicepostulatura fra Leo Petrović i 65 franjevaca pokrenula je postupak za priznavanje njihova mučeništva.

HRsvijet.net