Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju, 16. travnja svečano misno slavlje u župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa u Kravarskom tijekom kojeg je i posvetio tu crkvu.

Stara župna crkva u Kravarskom srušena je u razornom potresu 29. prosinca 2020., a nova crkva gotovo je istih dimenzija i oblika i sagrađena je na istome mjestu gdje je bila i stara, na uzvisini usred mjesta. Nešto je veća zbog jačih temelja, a zvonik je izgrađen po uzoru na onaj koji je srušen bombardiranjem u Drugom svjetskog ratu. Također, novost su nadstrešnice nad svakim ulazom, a i oltarski prostor je nešto drugačije liturgijski orijentiran nego u staroj crkvi. Ujedno ovo je prva u potpunosti obnovljena crkva, nakon potresa, u Sisačkoj biskupiji.

Zahvaljujući župljanima planovi za obnovu crkve krenuli su odmah nakon potresa, a sami radovi krenuli su u veljači 2022. prema projektu arhitekta Mladena Brckovića. Da bi se osigurala sigurnost lokacije u zemlju je položeno 96 armiranih betonskih pilota dubokih nešto više od 10 metara. Postavljanje pilota izvela je tvrtka Zagorac d.o.o., a radove na prvoj i drugoj fazi izgradnje crkve izvela je tvrtka Matra d.o.o. kao i brojni domaći obrtnici. Obnova je financirana sredstvima Zagrebačke županije, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Varaždinske i Sisačke biskupije te župljana i drugih donatora.

Na slavlju su koncelebrirali generalni vikar mons. Ivica Mađer, biskupijski ekonom mons. Zdravko Novak, domaći župnik vlč. Siniša Blatarić, izaslanik varaždinskog biskupa dr. sc. Mario Kopjar te desetak svećenika koji su porijeklom iz Kravarskog ili su bili ovdje na službi.

Uz brojne domaće vjernike za koje je crkva bila premala da bi svi stali u nju, slavlju je nazočio i potpredsjednik Vlade Tomo Medved, načelnik Općine Kravarsko Vlado Kolarec, predstavnici Zagrebačke županije te susjednih gradova i općina kao i predstavnici brojnih udruga, vatrogasci i članovih kulturo umjetničkih društava.

Na početku biskup je poručio kako je toga dana velika pobjeda dobra, kad se ta crkva kao iz praha podigla nakon potresa koji joj je srušio zvonik i zidove. „Bogu zahvaljujemo! Bogu koji je milosrdan i koji nam je darovao tu snagu i sposobnost, podigao duh onima koji su mogli ostvariti ovaj podvig te su, pomognuti dobrim ljudima i onima koji su željeli pomoći, sagradili novu crkvu. Zahvaljujemo i svima njima, dobrim ljudima: župniku Siniši, načelniku općine Vladi, Zagrebačkoj županiji i g. županu Stjepanu, Vladi RH i gospodinu ministru i potpredsjedniku Tomi, Varaždinskoj biskupiji i biskupu Boži i svima koji su darivali svoja sredstva i pomagali materijalno ovaj pothvat! Zahvaljujemo projektantu, izvođaču i svim radnicima, svim ljudima dobre volje koji su dali svoj doprinos i ugradili se u ovo djelo! Neka nam ovaj dan bude blagoslovljen, a župi Kravarsko neka Nedjelja Božjeg milosrđa bude uvijek svetkovina posvete župne crkve“, poručio je biskup.

Biskup je u homiliji ustvrdio i kako je posvetiti novu ili obnovljenu crkvu znakovit obred u kojem se osobito želi istaknuti nakana da ovu zgradu ne doživljavamo samo kao građevinski objekt, nego kao sveto mjesto u kojem od sada stanuje Bog. „Mjesto susreta s Bogom, mjesto gdje se Boga slavi i primaju njegova otajstva, sveti sakramenti: krštenje, potvrda, slavi i prima euharistija, gdje se imaju sklapati crkvene ženidbe obredom vjenčanja, gdje se slave mise zahvalnice, ali i sprovodne mise, mise za sav puk i na posebne nakane, gdje se okuplja Božji narod“.

Govoreći o pročitanoj Riječi Božjoj rekao je kako nas ona potiče na susret s uskrsnulim Gospodinom. „Današnje evanđelje po Ivanu (Iv 20, 19-31) donosi prikaz ponovnog susreta Uskrsnulog Isusa s apostolima. Bio je opet prvi dan u tjednu, mi bismo rekli: nedjelja nakon Uskrsa – kao danas, učenici su opet zajedno, i prestrašeni su, zatvorili su vrata dvorane u kojoj su se sabrali… A Isus ponovno dođe k njima i kaže im ‘Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas’. Učenici su radosni što ga ponovno vide, a on im daje svoga Duha. Dahne u njih i kaže im ‘Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im’. Uskrs Gospodina Isusa dolazak je mira i darivanje Duha Svetoga. O kada bi po slavlju Uskrsa cijelom svijetu došao mir! Molimo osobito za ratom pogođenu Ukrajinu, molimo se i za sve koji trpe zbog nemira i nasilja. Gospodin je po svojem križu izmirio svijet s Bogom i ljude među sobom, no mnogo je još neprijatelja križa Kristova. Gospodin je započeo novi život uskrsnućem, ali mnogi još ne vjeruju i ne nadaju se ničemu drugom doli svojem zemaljskom često nesretnom životu pa ga krcaju novim stvarima kojih se brzo zasite te se uzdaju samo u prolazno a ono i oni s tim odlaze i ne dosegnu onu obećanu budućnost koju bi imali da su pošli s uskrslim Isusom i dali se nositi njegovim Duhom kroz život“.

Na kraju biskup je poručio i kako je velika nevolja pogodila našu Sisačku biskupiju 29. prosinca 2020. godine, ali je, kao i u Domovinskom ratu, ta nevolja potaknula srca mnogih dobrih ljudi, njihovo milosrđe tj. smilovanje prema potrebitima. „Kao što se Bog nama smilovao, on želi da se i mi jedni prema drugima smilujemo. Tako su velike nevolje škola naše bratske ljubavi, prilika da činimo dobro.

Iz te dobrote izrasla je i ova župna crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom. Neka ju Gospodin čuva i neka traje, kao i naša međusobna ljubav, vaša žrtva za Crkvu i Boga, vaše i naše zajedništvo koje nitko neće moći uništiti ako smo zajedno u Bogu, ako je on temelj našeg jedinstva“, zaključio je biskup Košić.

Na kraju okupljene su pozdravili, ispred Odbora za gradnju crkve Josip Jerleković, župnik Blatarić, načelnik općine Kolarec i potpredsjednik Vlade Medved odreda ističući gradnju te crkve kao izvrstan primjer uspješne suradnje požrtvovnih pojedinaca, Crkve te institucija lokalne i državne vlasti.

Snimku potresom razrušene crkve u Kravarskom možete vidjeti OVDJE.