Župa svetog Pavla u zagrebačkome Retkovcu, kao i brojne župne zajednice, nastoji pružiti raznoliki pastoralni sadržaj svojim najmlađim članovima. Zahvaljujući angažiranoj mladeži, koja je preuzela vodstvo uz podršku svog kapelana vlč. Branimira Jagodića, najmlađi vjernici župe svetoga Pavla imaju priliku jednom mjesečno sudjelovati na oratoriju, nadahnutom duhovnošću i karizmom sv. Ivana Bosca,  s jednim zanimljivim konceptom – Put oko svijeta s dječjim svecima i blaženicima.

Prilično je to novi pothvat za župnu zajednicu, neobičan za dijecezansku župu s obzirom da su oratoriji karakteristični za salezijance. No, inicijativa je to kojom se nadaju poučiti djecu vjeri i integrirati ih u zajednicu kroz igru, smijeh, ples i prijateljstvo. Kako s mladima „putuju po svijetu“ svakoga mjeseca, objasnila je animatorica Dubravka Knežević.

Svetost u raznim kontekstima i okolnostima

Sam oratorij je organiziran u ciklusu oratorija te se održava svake treće subote u mjesecu, objašnjava. „Na svakom oratoriju obrađujemo neki novi kontinent, njihove specifične svece – nisu svi nužno djeca jer nemaju svi kontinenti svece ili blaženike koji su djeca“, kazala je. „Trudimo se što više to djeci prikazati kroz različite kulture da i ona sama uvide da se i na drugačiji način i mjestima, pod drugačijim okolnostima isto tako može postati svet“.

Ako je netko u našim godinama mogao toliko toga napraviti, možemo i mi…

Dok su na prvom oratoriju, koji je održan prije stanke zbog pogoršanja pandemije, upoznali europski kontinent sa svetim Dominikom Savijom, ovoga mjeseca u planu je da mladi putuju u Aziju – točnije, 23. travnja. Svetac koji će ih voditi kroz kontinent, objašnjava mlada animatorica, je filipinski svetac Pedro Calungsod, mučenik koji je 1672. ubijen u 17. godini života. „Zanimljivo je koliko je on proživio u tih svojih 17 godina“, komentira Knežević. „Pomagao je izbjeglicama, brinuo se, bio je vjeroučitelj, zanimljivo je da je isto tako zaštitnik ministranata, filipinske mladeži, ali i općenito Filipina. I mi koji smo mladi, koji smo možda u tim istim godinama, možda malo stariji, možemo vidjeti kao poticaj da ako je netko u takvim uvjetima, s istim godinama kao i mi, mogao tako puno napraviti, možemo i mi“.

Susret različitih dobi

Susreti su namijenjeni raznovrsnoj dobnoj skupini – djeci od prvog do sedmog razreda osnovne škole. Susrete prilagođavaju po uzrastu, kazala je Knežević. „Mlađa djeca uglavnom imaju kreativniji rad, kao što je crtanje, modeliranje, tema nam je ovoga puta Azija pa ćemo se poslužiti origamijem…“. S druge strane, starija djeca podijeljena su u grupe, te „odraslije zadatke i promišljanja“. Međutim, istaknula je animatorica, grupe su miješane sa starijim i mlađima te iz iskustva djeca su podjednako aktivna.

Stotinjak djece iz župe sudjeluje na susretima namijenjenima za njih, a kako bi omogućili da se sve to ostvari su mladi animatori, ali i drugi župljani. „Ta brojka sve više i više raste, jer što više mi radimo to se više ostali mladi zanimaju za to“. No, uz desetak mladih animatora, tu su i drugi koji su im na pomoć kada je riječ o hrani za sudionike, pripremom prostora i rekvizita…

Davanje i primanje

Ali animatori ne samo da daruju sebe – talente, vrijeme, sposobnosti – već mnogo toga i primaju, svjedoči Dubravka, trenutno studentica na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. „Meni je to osobno, kao budućoj teologinji, prilično dobro došlo i sjelo. Ono što mi prenosimo djeci do zapravo puno više nama pomaže“. Kako je rekla, u organizaciji i pripremi oratorija i animatori dobivaju pomoć i poticaje za svoje osobna pitanja – upoznaju „nove vidike i da postoje novi ljudi od kojih se nešto može saznati“.