Pod geslom “Svi ćemo se izmijeniti pobjedom Gospodina našega Isusa Krista”, održan je 18. veljače u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu šesti po redu ekumenski molitveni susret.

Susret

U svečanoj procesiji predstavnici više kršćanskih Crkava i zajednica u gradu, Katoličke crkve zapadnog obreda dekan Ivan Lenić i brodski svećenici, istočnog obreda o. Ivan Barščevski, grkokatolički župnik brodski i biskupski vikar slavonsko-srijemski, pastor Evangeličke crkve Josip Ivić, te Srpske Pravoslavne crkve paroh Ratko Gatarević, odjeveni prema tradiciji svoje zajednice, ušli su u ophodu u crkvu. Pozdravnu riječ uputio je dekan Ivan Lenić i uveo nazočne u temu susreta. Kao domaćin susreta pozdravnu je riječ uputio zamjenik gvardijana fra Robert Perišić, naglasivši kako takvi susreti ohrabruju i poticaj su za daljnja nastojanja. Nagovor predsjedatelja susreta dr. Antuna Čečatke, kanonika i nadbiskupijskoga povjerenika za ekumenizam iz Đakova, bila je u duhu ovogodišnjeg gesla. “I kad s apostolom Pavlom kažemo da ćemo se svi izmijeniti snagom Gospodina našega Isusa krista, onda iskazujemo svoju vjeru, nadu i ljubav, i to je razlog da mi kao kršćani stojimo na strani života, da gradimo mir živeći pravedno, promičemo socijalnu solidarnost, njegujemo kulturni obrazac, pridonosimo političkoj zrelosti”, rekao je, između ostalog, dr. Čečatka, dodavši kako je jedinstvo Crkve i Crkava nešto što nas se treba bezuvjetno ticati, kako bi i nakon takvih molitvenih susreta nastavili dalje međusobno razgovarati i surađivati na svim područjima. U duhu gesla bile je i zahvalna riječ dekana Lenića koji je naglasio kako se iz otvorenosti Riječi Božjoj i očitovane vjere koju ona pobuđuje rađa molitva za jedinstvo i preobrazbu. “Kada je naše srce otvoreno Bogu i njegovom glasu, kada mu vjerujemo, preobrazba počinje i putovi k jedinstvu se polako krče”, istaknuo je dekan Lenić, dodavši kako nam je svima zadatak ići za Kristom i zajedno koračati k jedinstvu.
U ozračju lijepe barokne franjevačke crkve svaka je zajednica predmolila odabrane tekstove Svetoga pisma te molitvom i pjesmom, koju su animirale njihove pjevačke skupine, oplemenila taj molitveni susret.
Nakon svečanog blagoslova svi zajedno, oko 150 okupljenih vjernika, otpjevali su “Milost”. Kao spomen na taj susret organizatori su svakome podijelili prigodne duhovne poruke, kao i brošuru u kojoj je uz molitveni program kratko pojašnjena povijest i smisao ekumenskih susreta. Potom je ispred crkve nastavljeno druženje.(ika/bitno.net)