Dječja udruga Hrabrost (DUH) je nevladina humanitarna organizacija osnovana 2003. u Zagrebu, od 2016. djeluje u Varaždinu, a ove godine prvi put joj se pridružuje i grupa iz Šibenika.

Vizija udruge je da su djeca s teškoćama i mladi s invaliditetom aktivni i ravnopravni članovi zajednice u kojoj žive. Nastoje obogatiti živote korisnika kroz hodočašće u Lurd i aktivnosti u gradovima djelovanja.

Misija udruge je širiti svijest u društvu o mogućnostima i pravima djece s teškoćama i mladih s invaliditetom; promovirati volonterstvo i educirati volontere o radu s djecom s teškoćama i mladima s invaliditetom; prikupiti donacije i organizirati hodočašće u Lurd svake godine za Uskrs; organizirati zabavno-edukativne aktivnosti za korisnike; surađivati sa srodnim udrugama i organizacijama.

Najvažnija godišnja aktivnost udruge je odlazak na hodočašće u francuski Lurd.

Svake godine za Uskrs sastaju se s djecom s teškoćama i mladima s invaliditetom iz cijeloga svijeta na hodočašću koje organiziraju sestrinske udruge iz Ujedinjenog Kraljevstva (HCPT) i Irske (IPT). Ove godine na hodočašće u Lurd od 22. do 27. travnja vode 35 djece s teškoćama u razvoju i mladih s invaliditetom.

Hodočašće u Lurd samo po sebi je posebno iskustvo, ali kad u Lurd idete kao pratnja djetetu s teškoćama na njegovu osobnom hodočašću, iskustvo je neopisivo.

Tih šest dana svako dijete i svaki volonter su jednako vrijedni članovi grupe, sve granice nestaju te su svi kao jedno. Svaki dan u Lurdu sudjeluje se na misi, obilazi Svetište, moli Križni put, a slobodno vrijeme je ispunjeno raznim društvenim i sportskim aktivnostima, u kojima sudjeluju sva djeca.

Djeca se s hodočašća vrate s prekrasnim uspomenama, iskustvom samostalnog putovanja, s prijateljima i vršnjacima, a što je najbitnije, vraćaju se puna samopouzdanja, sretna i zadovoljna, stoga svi to hodočašće nazivaju “putovanjem života”.

Za volontere Udruge DUH odlazak u Lurd ima posebno značenje jer svake godine svjedoče koliko je svako dijete posebno, ali ne zbog svojih potreba, već zbog toga što imaju moć učiniti ih boljim osobama.

Ako želite postati dio DUH priče, prijavite se putem web obrasca! Ako niste sigurni je li ovaj tip volontiranja za vas, obratite se udruzi sa svim pitanjima i nedoumicama!

Dječja udruga Hrabrost – DUH | Bitno.net