Donosimo izvješća iz Sarajeva, Đakova, Splita, Dubrovnika i Požege. 

Kardinal Vinko Puljić

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić osvrnuo se na subotnjoj misi zahvalnici u sarajevskoj katedrali na neke važne trenutke protekle godine. Najprije je spomenuo beatifikaciju pape Ivana Pavla II. 1. svibnja u Rimu, kao i onu Drinskih mučenica 24. rujna u Sarajevu. Rekao je da to nije samo događaj na razini krajevne Crkve u BiH i družbe Kćeri Božje ljubavi, nego i šire. Podsjetio je i na Svjetski dan mladih održan u Madridu u kolovozu, lipanjski Papin pohod Hrvatskoj te listopadski međureligijski molitveni skup u Asizu 2011.

Na razini mjesne Crkve vrhbosanske i krajevne Crkve u BiH kardinal Puljić je spomenuo obilježavanje 130 godina obnove crkvene hijerarhije u BiH te 120 godina Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i Katoličkog bogoslovnog fakulteta koju su s djelovanjem započeli u Travniku te nastavili u Sarajevu. Istaknuo je i uspostavu Vojnog ordinarijata u BiH te imenovanje i ređenje vojnog ordinarija u BiH mons. Tome Vukšića, kao i unutrašnju obnovu sarajevske katedrale, useljenje umirovljenih svećenika u Svećenički dom u Sarajevu, blagoslov sarajevskog studija Radio Marije te početak izgradnje svetišta Gospe Kondžilske.

Osvrćući se na razna događanja na svjetskoj razini, kardinal Puljić je kazao da su svjedoci krvavih obračuna koje se jednostavno naziva ‘arapskim proljećem’, a izrazio je bojazan da je to sumrak za kršćane u tim zemljama. ‘To nas nuka da još veće pouzdanje stavljamo u Boga, kako bi istinski bilo vidljivo otkupljenje čovjeka te pobjeda Božje ljubavi kojoj se čovjek treba otvoriti i ugraditi i u javni život’, zaključio je kardinal Puljić.

‘Možda se mnogi pitaju za što zahvaliti nakon godine teške ekonomske i socijalne krize na nacionalnoj, lokalnoj, obiteljskoj i osobnoj razini?’, upitao se đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić na misi zahvalnici u đakovačkoj prvostolnici Sv. Petra i nastavio: ‘Kao kršćani pozvani smo ne gubiti iz vida male zrake nebeskog svjetla koje probijaju i kada je nebo tmurno i uzburkano. Iako radikalno ne mijenjaju horizont, ipak pomažu da se ne izgubimo i sačuvamo čvrstu nadu.’

Prvi dan 2012. godine obilježava se kao Svjetski dan mira, a Crkva slavi liturgijsku svetkovinu Presvete Bogorodice Marije, te je mons. Srakić okupljenim vjernicima poručio: ‘Gledajmo u Bogorodicu s onim pouzdanjem kojim su se njoj utjecale generacije prije nas i ne napuštajmo našu tradiciju katoličke vjere. Što je ona življa, dublja i više svjedočena, to ćemo više imati srce otvoreno prema svima, a napose prema potrebnima.’

Čestitajući  i novu 2012. godinu, nadbiskup Srakić je poželio: ‘Neka Gospodin bude potpora vašem osobnom i obiteljskom i našem crkvenom i nacionalnom životu. Neka ta godina bude godina nade, ne samo godina pustih obećanja, nego i realizacije onoga što je našem čovjeku i kršćaninu doista potrebno.’

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić je u splitskoj katedrali Sv. Dujma predslavio svečanu misu zahvalnicu i istaknuo da je prijelaz iz jedne u drugu godinu za nas vjernike obilježen Kristovim utjelovljenjem. Nazočne vjernike nadbiskup Barišić je podsjetio da je Bog ušao u naše vrijeme da bi nas usmjerio prema vječnosti.

”Zato ne smijemo ‘ubijati vrijeme’, da se ne bi dogodilo da vrijeme ubije nas. Nažalost, i ove je godine zlo uzelo svoj danak. Ubijeno je čak dvadeset i šest misionara, a među njima i s. Lukrecija Mamić”, prisjetio se nadbiskup Barišić i naše redovnice ubijene u studenom u afričkom Burundiju.

‘Zahvalnost je znak duhovno zrele osobe jer znači prepoznati stvarnost onakvom kakva ona jest, tj. prepoznati da smo to što jesmo i imamo u velikoj mjeri primili od drugih’, poručio je  dubrovački biskup Mate Uzinić vjernicima okupljenima u dubrovačkoj katedrali.

Kao dio svoje osobne zahvale Bogu u ovoj godini naveo je činjenicu svoga dolaska u Dubrovnik i to da mu je Bog darovao Dubrovčane i njega njima. ‘To je njegova volja. Mogu zahvaliti i vama što ste me prihvatili, svećenicima, redovnicima i redovnicama, i brojnim vjernicima na iskazanoj suradnji’, zaključio je biskup Uzinić.

‘Rođenje Sina Božjega po tijelu.jedno je neprevarljivo mjerilo i polazište po kojem možemo našu stvarnost nazivati starom ili novom: Tada nam se naime dogodila istinska i konačna novost’, rekao je biskup Antun Škvorčević na misi zahvalnici koju je predvodio u požeškoj katedrali.

Biskup je pozvao nazočne da zahvale Bogu prvenstveno što su po krštenju i pripadnosti Isusovoj Crkvi postali dionici Njegove novosti i punine života, također i za sve ono što se dogodilo na crkvenoj razini, osobito za pohod pape Benedikta VI. i Godinu Gospe Voćinske. Na kraju je biskup zahvalio svojim suradnicima i svim vjernicima koji svojom požrtvovnošću i ljubavlju sudjeluju u životu Crkve i izgrađuju zajedništvo župe i biskupije. (hkr/bitno.net)