MBBFoto: IKA
Hodočasnici pješaci krenuli su prema svetištu u subotu rano ujutro nakon službe Riječi s Božjim blagoslovom koji im je u varaždinskoj katedrali udijelio biskup Mrzljak. Ususret Majci Božjoj Bistričkoj uputilo se više skupina hodočasnika iz Varaždina i okolice, koji su se u popodnevnim satima zajedno okupili na Vinskom vrhu nadomak Marije Bistrice te su pošli zajedno s biskupom Mrzljakom u procesiji prema svetištu Majke Božje. Nakon odmora i prigode za ispovijed u večernjim su satima sa svojim biskupom proslavili misu u crkvi na otvorenom te sudjelovali u Putu svjetla sa svijećama na bistričkoj Kalvariji.

U nedjelju rano ujutro u svetište je pristiglo još nekoliko tisuća hodočasnika iz raznih krajeva Varaždinske biskupije organiziranim autobusima, vlakom i osobnim automobilima. Hodočasnici su zatim svi zajedno sudjelovali u pobožnosti Križnog puta postajama na Kalvariji koju je predvodio biskup Mrzljak. Zatim je proslavljena svečana zavjetna euharistija u crkvi bl. Alojzija Stepinca na otvorenom. Misi je prethodila svečana procesija 20-tak svećenika na čelu s biskupom Mrzljakom te brojne asistencije i ministranata različite dobi iz raznih župa koje su hodočastile toga dana. Rektor svetišta preč. Zlatko Koren poimence je pozdravio sve župne zajednice grada Varaždina i Varaždinske biskupije, sudionice ovogodišnjeg 323. zavjetnog hodočašća. Hodočastilo je 20-ak župa od međimurskih Murskog Središća, Svetog Martina na Muri, Selnice i Svetog Jurja na Bregu preko župa grada Varaždina i bliže okolice te Novog Marofa i Remetinca do Ivanca i Lepoglave, a pridružili su se i pomurski Hrvati iz Nagykanisze.

U homiliji je biskup Mrzljak rekao da je zbog iznimne sparine nešto smanjen broj hodočasnika dodavši da to nikako ne znači da se u sudionicima smanjio žar vjere s kojim su došli na hodočašće. Istaknuo je da se nalaze pred Godinom vjere koja će započeti u listopadu te je iznio nekoliko temeljnih misli iz Apostolskog pisma pape Benedikta XVI. “Vrata vjere”. Osvrnuvši se na geslo Godine vjere “Vjerujem, Gospodine, umnoži nam vjeru! ” biskup je istaknuo kako su se okupili jer vjeruju, ali su pritom svjesni da je ta vjera nedostatna. “Mnogi od vas pješačili su i putovali satima, ali ih ni jako sunce nije moglo pokolebati da ne sudjeluju u ovoj euharistiji i drugim pobožnostima. Razlog je zasigurno želja da svi zajedno učvrstimo i umnožimo svoju vjeru”, rekao je biskup, primijetivši da je mnogima vjera naviještena još u obiteljima. “No, mnogi od nas doživjeli su upravo ovdje na ovom hodočasničkom mjestu Majke Božje svu dubinu i važnost Božje riječi. Često znamo s ponosom govoriti o 14 stoljeća prisutnosti te vjere u našem hrvatskom narodu. Ponosimo se mnogim ljudima iz naše prošlosti, našim svecima i blaženicima, posebno blaženim Alojzijem Stepincem koji nam i ovdje na neki način neprestano progovara svojim životom i primjerom. No, računamo li i mi s putem one vjere koja nije samo vjera tradicije i običaja, nego vjera koja se utjelovljuje u našem svakodnevnom životu, u životu obitelji, u životu odgoja mladih, kulture, gospodarstva, politike…”, upitao je biskup, osvrnuvši se na Papine riječi.

“Danas smo ovdje jer želimo obnoviti i učvrstiti svoju vjeru. U ime grada Varaždina želimo ovdje po 323. put održati zavjet kojeg su sklopili naši preci. Danas više ne postoji bolest kuge, zbog koje je učinjen zavjet grada koji je na čudesan način bio sačuvan od te bolesti, ali postoje mnoge ‘kuge’ našeg vremena i zla koja prijete ostvarenju pravog života. U gradu Varaždinu već je godinama tema kamo s komunalnim otpadom koji neprestano proizvodimo, a ta nas tema u zadnje vrijeme sve više opterećuje. Stalno se pitamo kako se riješiti toga smeća koje zagađuje naš okoliš, a ne razmišljamo o još većem problemu – o smeću duha. To smeće grijeha proizvodi čovjek kada mrzi drugoga, kada ne poštuje život od začeća do smrti”, rekao je biskup, dodavši da kršćani imaju načine kako se riješiti toga duhovnog smeća. “Pritom su kršćani pozvani preispitati svoju vjeru vapeći upravo geslom koje će se u Godini vjere često ponavljati: ‘Vjerujem, Gospodine, umnoži nam vjeru!'” zaključio je biskup Mrzljak u homiliji.

Na kraju mise biskup je zazvao Božji blagoslov na sve nazočne i njihove obitelji. U popodnevnim satima priređena je u bazilici oproštajna procesija, nakon koje su se hodočasnici uputili svojim domovima. (ika/bitno.net)