Na Mediteranskim teološkim susretima  koji se ove godine održavaju od 10. do 16. srpnja u Rijeci pozornost medija je privukla fotografija na kojoj se nalazi ženska osoba s kolarom i kratkom haljinom, koja sjedi u prvome redu navedenog događaja.

Brojni su portali prenijeli ovu fotografiju navodeći da se radi o protestantskoj svećenici. Takve se objave  dijele društvenim mrežama što je uzrokovalo, između ostalih i brojne negativne komentare upućene prema protestantima.

Na spornoj fotografiji se nalazi đakonica Evangeličke (luteranske) crkve iz Rijeke. Evangelička (luteranska) crkva u Hrvatskoj, poput pojedinih (ne svih) Evangeličkih crkava u svijetu, pripada tzv. liberalnim crkvama koje smatraju da se doktrina i kršćanska etika trebaju prilagoditi duhu vremena. U tome kontekstu Evangelička (luteranska) crkva u Hrvatskoj, koliko nam je poznato, prva je i jedina vjerska zajednica u Hrvatskoj u kojoj kao svećenica služi osoba koja je ranije u istoj crkvi, prije promjene spola služila kao svećenik (ne radi se o đakonici s fotografije). Evangelička (luteranska) crkva u Hrvatskoj dakako ima pravo da temeljem svojih odluka i stavova uređuje unutarnja pitanja, bilo da su doktrinarna, disciplinarna ili etička. No, kako se nerijetko stavovi i praksa ove crkve povezuju s protestantizmom općenito u Hrvatskoj, u pojedinim je situacijama nužno da se očitujemo o određenim pitanjima, odnosno da se ogradimo od istih.

Protestantske crkve kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj nisu jedinstvene po pitanju ređenja žena. Iako se nekada u javnosti može steći dojam da je mogućnost ređenja žena za svećenice ili pastorice  generalan stav protestantskih crkava, to ipak nije tako. I članice Hrvatske protestantske konferencije koju čine tri povijesne protestantske crkve, imaju različit stav po ovome pitanju. Dok jedne smatraju da nema prepreka za žene da budu zaređene za duhovne službe,  druge smatraju da nema biblijskog, tradicijskog i teološkog uporišta za ređenje žena.

U tradicijama gdje svećenici i izvan bogoslužja nose posebnu odjeću (kolar, reverendu i sl.) ta odjeća (poput uniformi u svjetovnim zvanjima) označava da je osoba koja ju nosi izdvojena za posebnu službu. Svećenički kolar, koji svoje porijeklo ima upravo u protestantizmu, jest prepoznatljiv znak da se radi o takvoj osobi u određenoj kršćanskoj denominaciji. Stoga je dužnost i obveza da osoba koja nosi obilježja duhovne službe, bilo da se radi o muškarcu ili ženi, drži do dostojanstva svoga poziva.  To se dakako odnosi i na situacije kada duhovni službenik ili službenica ne nose obilježja svoje službe.

Ne želeći diskreditirati đakonicu sa sporne fotografije, posebice jer ista ne dolazi iz redova članica Hrvatske protestantske konferencije, ipak želimo pozvati sve one, kako u našim redovima tako i u drugim kršćanskim denominacijama koji su nositelji duhovnih službi, da uvijek i na svakom mjestu budu svjetlo i uzor, imajući na umu da svojim zvanjem predstavljaju samoga Krista u svijetu.

Ured za medije Hrvatske protestantske konferencije