„Priziv savjesti koji se kao politička igra nekih skupina predstavlja kao uzrok aktualnih zbivanja nema nikakve veze s realnošću“, rekao je ginekolog sa Svetog Duha i profesor s HKS-a prof. dr. Dubravko Habek u razgovoru za Glas Koncila komentirajući nedavne napade na jedno od temeljnih ljudskih prava.

Prema Habekovom mišljenju ginekološka struka postale je posljednjih tjedana bojišnica jedne kampanje u kojoj se nestručno govorilo medicinskim pitanjima:

„Laici koji su na svoj način doživjeli slučaj kao ekstreman problem u hrvatskoj ginekologiji sastavili su emocijski i socijalni dio kampanje, tumačeći na svoj način zakone, u čemu nisu kompetentni, pa je i ginekološko-opstetrička struka postala bojišnica na kojoj se napadaju ginekolozi“, kazao je hrvatski ginekolog.

„Navedeno izgleda kao borba između znanosti i priučenosti jer se temeljne stvari fetomaternalne medicine uopće ne percipiraju, nego nekompetentno umanjuju, stvarajući time ozbiljan problem trudnici i njezinu bolesnu, a nerođenu djetetu“, dodao je Habek koji ističe kako je rabljenje tuđe sudbine u propagandne svrhe ispod „kulturološke, socijalne i civilizacijske razine“.

Hrvatski ginekolog kazao je kako je i sam bio meta jedne od negativnih kampanja i to kada je u svojem članku spomenuo da se u stanjima životno ugrožene novorođenčadi i na Svetom Duhu obavljaju „krštenja iz nužde“.

„Dvije aktivistice napale su javno takav postupak trpajući ga u nametnuto i nepotrebno, a poznato je da se obavlja samo na zahtjev majke ili roditelja ugrožene djece“, kazao je.

Govoreći o stanju s prizivom savjesti u svojoj klinici Habek je rekao kako nitko među specijalistima i među više od 20 specijalizanata ne želi sudjelovati u pobačajima jer se, kako kaže, „bave zaštitom materinstva i nerođenoga djeteta“.

„Shizoidno je s jedne strane boriti se za svaki nerođeni život, što nam struka nalaže, a s druge strane, u drugoj prostoriji, činiti artificijelni, jatrogeni prekid zdrave trudnoće iz nemedicinske indikacije“, objasnio je Habek.

U svojem se razgovoru osvrnuo i na doprinos liječnika koji djeluju iz katoličkih uvjerenja. „Hrvatski je katolicizam u medicini značajan i golem. Velik broj liječnika, primalja i medicinskih sestara imaju naglašenu deontološku sastavnicu svojega profesionalnoga života koju njeguju i u svakodnevnom životu, poštujući svoju struku i poslanje, radeći onako kako ono nalaže. Glas javnosti razvidan je, no u nekim je medijima nedovoljno zastupljen, manipuliran i krivo interpretiran“, kazao je Habek.