Francuskinja Marie-Aude Tardivo silno je željela pomoći ljudima u Ukrajini uz koje ju veže trogodišnji rad na tamošnjem katoličkom sveučilištu, kao i brojna prijateljstva koja je ondje stekla.

Odmah nakon početka ruske invazije javila se svojim prijateljima u ratom zahvaćenoj zemlji s upitom kako može pomoći narodu kojeg toliko voli.

“Pošalji francuske ikone Djevice Marije vojnicima” , glasio je odgovor njezinog prijatelja, grkokatoličkog svećenika Vasyla Bilasha, prenosi Aleteia.

No, kako u Francuskoj ikone nisu tako popularne kao medaljice, Marie-Aude je odlučila malo prilagoditi svoj odgovor na svećenikovu molbu. Umjesto ikona odlučila je poslati čudotvorne medaljice “kako bi Ukrajinci znali da se molimo za njih i, još važnije, da je Marija uz njih”.

Uz pomoć nekoliko prijatelja, Marie-Aude je kupila 1000 čudotvornih medaljica, a zatim je zahvaljujući donacijama ljudi koji su saznali za njezinu inicijativu dobila dodatnih 4000. Dala je i tiskati malene molitvene kartice koje sadrže priču o Marijinim ukazanjima sv. Katarini Labouré prilikom kojih je Gospa svetici povjerila izradu čudotvorne medaljice. Na kartici se nalazi i kratka molitva: “O Marijo, bez grijeha začeta, moli za nas koji se tebi utječemo.”

Za pomoć pri pakiranju medaljica i molitvenih kartica obratila se osnovnoj školi koju pohađa njezin sin, pa su i maleni školarci dali svoj doprinos ovoj lijepoj inicijativi.

Zasad je na adresu vlč. Bilasha stiglo oko 600 medaljica koji je svojoj prijateljici iz Francuske poslao nekoliko fotografija uz poruku:

“Slava Isusu Kristu! Dragi prijatelji, upravo smo dobili medaljice koje je za nas pripremila i poslala Marie-Aude. Od srca se zahvaljujemo na tvojim molitvama, tvojoj žrtvi i suosjećanju. Sada osjećamo podršku iz cijeloga svijeta. Jedno smo tijelo u Kristu, jedna Crkva: “I ako trpi jedan ud, trpe zajedno svi udovi; ako li se slavi jedan ud, raduju se zajedno svi udovi”. 1 Kor 12, 26.