Etiopija

U Etiopiji, u kojoj živi oko 700.000 vjernika katolika, više od 10 milijuna osoba prima pomoć od Crkve, koja u toj zemlji vodi 201 vrtić i 222 škole koje pohađa više od 180.000 učenika, bez obzira kojoj vjeri pripadaju. Te je podatke objavila organizacija Pomoć Crkvi u nevolji, koja od 1947. godine ostvaruje nacrte u svrhu pomoći Crkvi tamo gdje je ona progonjena, ili nema sredstava za izvršavanje svojega poslanja.

Među potrebitima nalaze se i djeca u Addis Abebi, etiopskom glavnom gradu, koja već desetljećima pronalaze smještaj na malenom groblju u gradu, zajedno s gubavcima, siromasima i beskućnicima. O njima se već godinama brinu Kćeri kršćanske ljubavi svetoga Vinka Paulskoga, koje su u blizini groblja organizirale školu i vrtić te, unatoč vrlo malenom prostoru, biblioteku i malo igralište. U protekloj je godini njihovu školu pohađalo 813 učenika.

Temeljito obrazovanje jedini je put za izlaz iz siromaštva – istaknula je u razgovoru za organizaciju Pomoć Crkvi u nevolji sestra Belaynesh Woltesi, voditeljica škole. Tu je sve minijaturno, ali djeci ništa ne nedostaje: ni knjige, ni odijela, a ni hrana, iako je s cijenama koje su u stalnom porastu za nas sve teže kupiti prehrambene proizvode – napomenula je sestra.

Svi učenici dolaze iz vrlo siromašnih obitelji u kojima su roditelji često bolesni od side ili gube. Brojna su pak odvedena s ulice dok su prosili, što je – prema riječima sestre Woltesi – bilo vrlo teško jer je isprošen novac često jedini prihod obitelji. Osim toga – dodala je – djeca su se već navikla na pravila ulice te ne mogu prihvatiti da se netko brine za njih. Spomenimo na kraju da je Pomoć Crkvi u nevolji u 2011. godini prikupila više od 82 milijuna eura u 17 zemalja u kojima je nazočna, 620.000 eura darovala Katoličkoj crkvi u Etiopiji te ostvarila 4.600 nacrta u 145 država. (rv/bitno.net)

Foto: Shutterstock.com