Pepsi

Bojkot proizvoda američke prehrambene korporacije Pepsi zbog njezinog korištenja stanične linije razvijene iz abortirane bebe u testiranju novih proizvoda (o kojemu je svojedobno pisao naš portal) potpuno je uspio – uprava korporacije objavila je kako biotehnička tvrtka Senomyx više neće koristiti spornu staničnu liniju HEK-293 kada bude testirala nove okuse za svoje proizvode.

Odluku korporacije obznanio je član uprave Paul Boykas u pismu Debbie Vinnedge, direktorici američke pro-life udruge Children of God for Life koja je započela akciju bojkota i zajedno ga s još 34 udruge od svibnja prošle godine organizirala i poticala.

“Senomyx neće više koristiti stanične linije koje su razvijene iz ljudskog embrija ili fetusa za testiranje novih okusa naših proizvoda”, priopćio je u pismu Boykas i dodao kako je tvrtka “cijelu stvar shvatila vrlo ozbiljno”, te objavila priopćenje u kojemu se obavezala da više nikada u istraživanjima na svojim proizvodima neće koristiti stanične linije razvijene iz ljudskog embrija ili fetusa.

“Oduševljeni smo odlukom PepsiCo. Njezina uprava shvatila je kako mora slušati svoje potrošače i donijela je pravu i mudru odluku”, rekla je Vinnedge u komentaru velike pobjede njezine i drugih američkih pro-life udruga čiji su članovi i simpatizeri sudjelovali u bojkotu.

Vinnedge je dodala kako će udruga nastaviti raditi pritisak na tvrtku Senomyx i korisnike njezinih usluga, među kojima su neki od najvećih prehrambenih tvrtki na svijetu, da odustanu u potpunosti od korištenja stanične linije HEK-293 u testiranju novih okusa. Predsjednica udruge naglasila je kako Senomyx na raspolaganju ima moralno prihvatljivije stanične linije, one razvijene iz tkiva životinja, te kako s njima može imati jednako dobre rezultate.

G.A.| Bitno.net