Foto: Youtube/screenshotBiskup Rhode Islanda Thomas Tobin reagirao je na izjavu svećenika Richarda Buccija koji je usporedio pobačaj s pedofilijom te izjavio kako je pobačaj još gori, donosi CNA.

„U kontekstu postojeće javne rasprave nužno je naglasiti da seksualno zlostavljanje i pobačaj predstavljaju strašan i nemoralan čin koji ima vrlo ozbiljne i štetne posljedice. Nije prihvatljivo podcjenjivati štetu koja je nastala seksualnim zlostavljanjem maloljetnika“, kaže biskup Tobin.

Svećenik Richard Bussi s Rhode Islanda je na lokalnoj televiziji izjavio: „Pobačaj je gori od pedofilije. Pedofilija ne ubija nikoga, a pobačaj ubija. Više djece ubijeno je pobačajem nego što ih je bilo žrtava pedofilije“.

Pozvao se na učenje Katoličke Crkve i objavio popis pro-choice političara kojima je zabranio da se pričešćuju, čitaju ili budu kumovi u njegovoj župi. Njegove izjave su izazvale brojne reakcije javnosti.

Svećenik Bucci je na lokalnom radiju prije tjedan dana također izjavio kako političari koji podržavaju istospolne brakove mogu, a oni koji podržavaju pobačaj ne mogu prostupiti pričesti.

„U prvom slučaju nije ugrožen nevini život. Crkva je ekskomunicirla one koji su pomagali, podržavali i omogučavali pobačaje u kojima se odlučuje o nevinim životima. Zbog toga su oni još od početaka katoličanstva bili ekskomunicirani“, izjavio je svečenik.

Crkva doista naučava kako se pro-choice političarima može zabraniti pričešćivanje, ali to ne znači da je argument ovog svećenika u skladu s kanonskim normama. Naime, kanonsko pravo određuje kako samo katolici koji izvršavaju pobačaje (dakle, liječnici) i oni koji se slobodno odlučuju na pobačaj mogu biti ekskomunicirani.

Crkva naučava kako svećenici doista mogu zabraniti pričest pro-choice političarima, ali ne zbog toga što su ekskomunicirani, nego zbog toga što njihovo političko zalaganje može predstavljati „tvrdoglavu ustrajnost u očitom teškom grijehu“.

Primanje euharistije se također može zabraniti i onim katolicima koji se zalažu za druge politike koje se protive kršćanskom nauku. Ta zabrana traje dok se osoba ne pokaje i promijeni, ali ona ne predstavlja ekskomunikaciju.

Kardinal Tobin nije odgovarao na svećenikove konkretne izjave, nego je naglasio kako „pobačaj uništava nevine nerođene živote, iskorištava ranjive žene, ugrožava obiteljski život i korodira moralno tkivo društva“. „Ne postoje nikakve osobne ili političke okolnosti kojima se može opravdati ugrožavanje nerođene djece”, naglašava.

U biskupovoj izjavi također piše kako je Katolička Crkva bila vrlo jasna i dosljedna u osudi zla pobačaja. „Mi tvrdimo da su oni koji promiču, podržavaju i odobravaju pobačaj, uključujući građanske vođe, odgovorni za ono što u očima Svemogućega Boga predstavlja teško zlo“, kaže biskup Tobin.

Istovremeno naglašava kako seksualno zlostavljanje, bez obzira kada i gdje se događa, uzrokuje dugotrajne, a ponekad i trajne te razarajuće posljedice kod žrtava, njihovih obitelji i cijele zajednice.

„Uvijek se moramo ozbiljno odnositi prema svim optužbama o zlostavljanju te ulagati silan trud kako bismo zaštitili djecu i mlade, eliminirali zlostavljanja, prijavili zlostavljače i pružili pomoć onima koji su povrijeđeni“, kaže biskup.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net