Nakon poruke pape Franje kojom je svoju braću biskupe potaknuo da „osjete miris ovaca“ i „budu pastiri usred vlastita stada“, mons. Domenico Sigalini odlučio je napustiti svoju biskupsku palaču i živjeti u prostorima koje mu na raspolaganje stave njegovi vjernici.

– Već devetnaest mjeseci ne živim u biskupskom dvoru već u prostorijama koje mi ustupe moji vjernici. Svaki mjesec promijenim mjesto u želji da određeno vrijeme budem blizu svake župe – objašnjava ovaj skromni biskup za kojega „Crkva siromašnih za siromašne“ znači „napustiti vlastitu sigurnost kako bi u svakom kraju navijestili Evanđelje“.

Na pitanje zašto je poželio živjeti među vjernicima, biskup je kazao kako je htio izbjeći uobičajene vizitacije koje se svode na jedan dan u kojemu biskup slavi misu, a vjernici ga slušaju bez mogućnosti osobnog susreta i upoznavanja.

– Boraveći jedan mjesec u kućama župljana, a ne u župnim kućama, mogu posvetiti narodu više vremena, upoznati brojne ljude, čuti ono što mi žele reći i biti doista pastir kojemu su bliski njihovi problemi i potrebe – kazao je mons. Sigalini.

Biskup Sigalini komentirao je i medijska pisanja o raskošnim kardinalskim stanovima, smatrajući kako u takvim pričama ima mnogo licemjerja.

– Riječ je o stoljetnim povijesnim prostorima  čija obnova košta. I moj biskupski stan bi trebalo obnoviti. O cijeni treba govoriti, no građevina ima svoju vrijednost i ponekad je potrebno potrošiti novac kako bi se sačuvala baština – kaže biskup Palestrine.

Svjestan je kako dio javnosti kardinale Rimske kurije smatra navezanima na raskoš, budući da žive u velikim stanovima, no naglašava kako je riječ o potpuno pogrešnoj slici.

– Većina kardinala koji žive u velikim stanovima ne čini to iz ugode ili radi šepurenja. Poznajem mnoge koji vikendom odlaze u okolicu Rima kako bi pomagali. Čuvam, na primjer, fotografije pokojnog kardinala Pietra Parentea koji je vikendom pomagao, gurao tačke i obavljao poslove koji nitko nije htio raditi – pojasnio je mons. Sigalini, progovorivši i u obranu kardinala Bertonea oko kojega se, smatra, stvaraju „neopravdane klevete“.

Njemu ipak ne treba mnogo, jer kako kaže „za život je zapravo dovoljna jedna soba, ne mnogo više od toga“.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net