Znate što sam prije neki dan rekla skupini mladih u Zajednici? Vi tražite svoj put i većina očekuje, pogotovo djevojke, princa na bijelom konju, a dečki traže najljepšu, najnježniju, najpristupačniju djevojku.

Ja vam, međutim, kažem: Prije nego izaberete momka ili djevojku, prije izbora u koju zajednicu morate poći ako vas Gospodin poziva na posvećeno djevičanstvo, izaberite Križ. Upravo to: izaberite Križ! Neizvjesnost izbora može se riješiti samo Križem. Prije nego odabereš momka i odlučiš mu se u trenutku lude zaljubljenosti predati za cijeli život, odaberi Križ, zagrli Križ i doživjet ćeš Isusov zagrljaj, zagrljaj Raspetog. Tada ćeš moći biti vjerna tom mladiću, moći ćeš postati žena koja zna služiti čovjeku iz ljubavi, a ne biti prisiljena biti s njim samo zato što te je oženio. Znat ćeš služiti iz ljubavi i malo-pomalo osjetit ćeš se kraljicom, vladaricom. Da, jer služiti iz ljubavi najveće je bogatstvo, najveće dostojanstvo, put za postajanje istinskom kraljicom. Nitko ti neće moći skinuti taj počasni naslov kad započneš svima iz ljubavi prati prljave noge. Kad iz ljubavi budeš stala u kuhinji cijeli dan. Služiti iz ljubavi! Osjetit ćeš se kraljicom jer ćeš savladati instinkte ambicije, navike, kritiziranja. No, to je moguće jedino ako je prvi odabir Križ. Ako staviš svoj život u Božje ruke, ako njemu kažeš “da”, uspjet ćeš.

A vi, dečki, muškarci, kažem vam da je previše bijedno misliti samo: “Želim se oženiti. Sviđa mi se ona djevojka.” Ljubav nije samo “sviđanje”, ljubav je snaga volje, poštovanje, strpljivost, požrtvovnost, darivanje sebe osobi koju se ljubi. Želji da se zasnuje obitelj ponekad se postupa tako površno, čak i banalno: vidjeli smo mnoge koji nisu bili spremni za taj čin, nisu se u sebi propitali, nego su se oženili tek tako, nepromišljeno, i uskoro su ostali sami i tužni. Upitaj se je li tvoje zvanje zaista brak, započni propitkivati vlastite dubine. Ako osjetiš da je to tvoj put, pripremi se da postaneš suprug, da budeš dar svojoj supruzi. Ti moraš biti dar za nju, a ona za tebe. Za održavanje te stalne razmjene darova živom moraš biti duboko svjestan da je život u koji se upuštate život udvoje. Više nisi samo ti onaj koji razmišlja i odlučuje za sebe, onaj koji ima zadnju riječ, moraš uzimati u obzir razmišljanja, osjećaje i želje tvoje žene. Ne smiješ misliti: “Ona će me usrećiti”, nego: “Što moram ja učiniti kako bih usrećio svoju suprugu?” Tada ćeš biti zreo čovjek, vjeran suprug, otac sposoban ljubiti.

Ima među vama onih koji se boje da su pozvani na posvećeni život kako bi pomagali Isusu da zagrli i zaliječi rane čovječanstva. Vi nastavljate obilaziti okolo i odlaziti na sve strane kako bi konačno pronašli onu “svetu” osobu koja će vam reći: “Posveti se Bogu, postani svećenik.” Ne! Trebate tražiti odgovor u vlastitom srcu! Mi vas možemo savjetovati i ohrabriti, ali ne možemo živjeti vaš život. Mi vjerujemo u Boga, koji se definirao kao put, smjer u kojem treba ići: mislite da vam neće ukazati na put ako ga zaista želite otkriti? Ali prije odbacite strah od rizika, strah da se angažirate do kraja, jer strah onemogućuje ispravne odluke.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Majke Elvire “Zagrljaj”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.