Istraživanje koje je provela britanska zaklada Marriage Foundation došlo je do zanimljivih podataka po pitanju trajnosti braka u odnosu na novac uložen na svadbenu svečanost i broj uzvanika, prenosi Aleteia.

Naime, ispada da parovi koji se odluče za jeftinije vjenčanje, statistički gledano, imaju veću šansu ostati zajedno.

Od parova koji su na vjenčanje uložili više od 20 000 funti (oko 180 000 kuna) njih 10% rastalo se unutar prve tri godine.

Predstavnica zaklade Marriage Foundation Sara Davison komentirala je taj podatak za Daily Mail sljedećim riječima: “Kod nekih vjenčanja stvar je više u samoj proslavi nego u bilo čemu drugom. Dakle, vjenčanje, svečana haljina, prekrasna ladanjska kuća, sve te stvari mogu zasjeniti pravi razlog za vjenčanje. Onda kada je dan vjenčanja gotov, sjedite ondje i gledate preko stola u osobu s kojom ste se vjenčali i razmišljate: ‘Pa, vjenčanje je bilo zabavno, ali osoba preko puta nije baš toliko.'”

S druge strane, čini se da statistika o (ne)uspješnim brakovima ne podržava niti preveliku skromnost. Istraživanje je pokazalo kako se 34% parova koji imaju 10 ili mane uzvanika na svojem vjenčanju rastavi unutar 10 godina (što je skoro dvostruko više od prosjeka parova obuhvaćenih istraživanjem).

Čini se da statistika sugerira da je dobro imati više uzvanika jer se time “potvrđuje odabir predanja jednoj osobi i odricanje od svih ostalih mogućnosti”, poručuju iz zaklade Marriage Foundation prema čijim podacima prosječna britanska svadba okuplja 50 ljudi i košta oko 9 000 funti (81 000 kuna).

Do vrlo sličnih rezultata je stiglo i istraživanje o kojem je 2014. godine pisao CNN u tekstu pod naslovom “Želite li uspješan brak? Organizirajte veliko jeftino vjenčanje”.

“Sve skupa, ono što smo utvrdili pruža malo dokaza koji bi poduprli istinitost poruke ‘industrije vjenčanja’ koja želi povezati skupa vjenčanja s pozitivnim bračnim ishodima”, kazao je istraživač Andrew M. Francis.

Što se tiče veće uspješnosti brakova koji na svadbi imaju više uzvanika Francis je kazao: “Ovo bi mogao biti dokaz učinka zajednice, tj. veća podrška prijatelja i obitelji može pomoći paru da prebrodi bračne izazove . S druge strane, ovo može ukazivati na to da su tipovi parovi koji imaju puno prijatelja i bliskih članova obitelji također tipovi koji se ne razvode toliko često.”