1. Svakoga dana prisjetite se da je brak dar od Boga, stavljen poput Presvetoga oltarskoga sakramenta u vaše ruke, ruke koje je Bog združio. Vi ste Kristofori, nositelji Krista. Svaka dimenzija vašega bića treba postati sakrament što daje milost, življena liturgija, apsolutno prikazanje, sveto otajstvo božanske i ljudske ljubavi. Svaka stvar koju budete činili, življena u vjernosti vašim obećanjima, spasit će svijet. Radujte se što ste postali Bog-s-nama, utjelovljujući Ga na način koji je posve i jedinstveno vaš.
 2. Ljubav je poveznica koja vas veže kao jedno, i dar koji se izlijeva za mnoge.
 3. Poštovanje je čuvar ljubavi, i zato morate poštovati jedno drugo i štititi čast onoga drugoga, naročito učeći svoju djecu da poštuju svoju majku i svojega oca.
 4. Danas ste prihvatili svoj poziv da ljubite Boga ljubeći svojega voljenoga, svoju voljenu. Uvijek pamtite da ćete najbolje ljubiti Boga prvo ljubeći svojega supružnika, i stavljajući sve druge ljubavi u službu te prve.
 5. Danas ste okruženi obitelji i prijateljima, mentorima, i cijelim općinstvom svetih. Upamtite da će vaš brak cvjetati u toj mreži potpore.
 6. Neka molitva bude vaš kruh svagdanji. Neka obostrano opraštanje bude vašim svagdanjim melemom. Neka smijeh bude vašim krilima. Neka suze budu vašim vjesnicima radosti. Neka zajednički rad bude vaša snažna poveznica. Neka nada bude vaše sidro. Neka dobrota bude vaš nježan zagrljaj.
 7. Govorite istinu u ljubavi. Držite neke stvari za sebe, ali neka to ne budu tajne.
 8. Umnožavajte male znakove svoje ljubavi, nepraktične geste koje otkrivaju upravo koliki je dar vaša bračna veza, i koje otkrivaju nesvrhovite lijepe stvari u vašemu svrhovitome postojanju.
 9. Nikada ne dopustite da vaša ljubav ostari, nego joj dopustite da sazre, produbi se, proširi se, uzlijeće – tako što ćete svakoga dana žarko moliti Duha Svetoga da ražari vatru ljubavi među vama.
 10. Vaš brak, i – ako Bog da, jednoga dana – vaš obiteljski život, jesu Vrt krjeposti, gdje vaš karakter dobiva priliku postati velikim i plemenitim.
 11. Nikada ne idite u postelju udaljeni, držeći u sebi povrijeđenost, ili ljutnju, ili zamjeranje.
 12. Štitite ono vaše vrijeme koje samo za vas dvoje.
 13. Prije nego što se okrenete prema vani, u daru sebe prema drugima, okrenite se uvis, prema Bogu – u molitvi, i unutra, jedno prema drugome – u ljubavi. Nakon što ste davali sebe za druge, uvijek se vratite jedno drugome.
 14. Težite ispravno uređenoj ljubavi, jer neuredna ljubav nije ljubav. A nered je rasadište sukoba i stresa. Svoj život i svoje prioritete planirajte zajedno. Ne dopuštajte da vaš kalendar zapovijeda vama, nego vi zapovijedajte svojemu kalendaru. Poštujte jedinstvene darove onoga drugoga, i gradite na njima.
 15. Upoznajte slabosti onoga drugoga, pomažite jedno drugome rasti, ali nikada nemojte slabosti koristiti protiv onoga drugoga. Mi smo stvoreni u slabosti kako bismo mogli nadopunjavati jedni druge. Svaka od vaših slabosti prilika je za Krista da preko onoga drugoga pruži svoju dovoljnu milost. Naučite smijati se svojim vlastitim slabostima. Smijati se s onim drugim njegovim slabostima, ali nikada se vi ne smijte slabostima onoga drugoga.
 16. Mudro birajte svoje bitke. S nekim stvarima možete živjeti u strpljivosti, dok druge pak zahtijevaju borbe, pokajanje, promjenu. Tražite savjete drugih kako bi vam pomogli raspoznati koje je koje.
 17. Naučite da se neke od najslađih radosti u životu pronalaze u kušnjama koje proživljavate zajedno, u obostranome povjerenju, požrtvovnosti, poniznosti, ustrajnosti, i u kršćanskoj ljubavi nalik Kristovoj. Ne bojte se kušnji. Bog sve stvari u vašemu braku okreće na dobro jer Ga ljubite.
 18. Budite nepopustljivo vjerni jedno drugome tijelom i umom. Vjernost je temelj povjerenja.
 19. Sjećajte se Boga, a zaboravite na sebe.
 20. Znajte da vi svakodnevno prikupljate sve što je potrebno za svadbu Jaganjčevu, i da ništa što učinite, a što posvetite Njemu, neće biti izgubljeno u tome „vječnome i sveopćemu kraljevstvu, kraljevstvu istine i života, kraljevstvu svetosti i milosti, kraljevstvu pravde, ljubavi i mira” (iz predslovlja svetkovine Krista Kralja, op. prev.). Neka se svi mi jednoga dana tamo ponovno okupimo kako bismo se zauvijek radovali u ljepoti vašega zajedničkoga života, koji je započeo danas. Neka tako bude. Amen.

Izvor: Word on Fire | Prijevod: Ana Naletilić

Članak je preveden i objavljen uz dopuštenje nositelja prava. Sva prava pridržana.