Zagreb je po treći put proglašen za najbolju europsku božićnu destinaciju. Programi se odvijaju na raznim lokacijama koje se razlikuju ne samo pozicijom nego i sadržajem.

Glede glazbene ponude ima tu svega od kantautora, popa, rocka, jazza, alternative pa do narodne glazbe. U najvećem slučaju radi se o obradama raznih hitova ili bandova a na repertoaru se nađu i božićne, većim dijelom biseri svjetske božićne produkcije.

Međutim ima jedan prostor koji ne samo svojom instalacijskom čarolijom nego i glazbenim ugođajem adventu daje puni smisao. Riječ u programu koji se odvija u Tunelu Grič.

Organizator programa je Status Grupa iz Zagreba koji su odabir glazbenih izvođača povjerili Slavku Nediću, uredniku glazbenog programa Hrvatskog katoličkog radija. Njihova suradnja započela je prošle godine i pokazala je da se Advent u Zagrebu može uspješno napraviti i s adventsko-božićnim ugođajem a ne samo komercijalnim božićnim varijantama. Tada je u programu sudjelovalo desetak zborova mladih iz raznih zagrebačkih župa te dva zbora iz BiH a svaki od njih je u svom repertoaru morao imati i dio hrvatskih adventskih i božićnih skladbi.

Autentični adventsko-božićni glazbeni ugođaj potpomognut fantastičnom 3D instalacijom za mnoge je posjetitelje bio najadventskiji program prošlogodišnje manifestacije Advent u Zagrebu.

Suradnja Status grupe i Slavka Nedića nastavljena je i ove godine. Ovogodišnji program imat će dva lica odnosno dvije instalacijske postave.

Prva koja traje od 3. do 17. prosinca (nedjelja) nosi naziv “Sjećanje” a scenografija je napravljena po uzoru na ulicu iz doba Charlesa Dickensa. U centralni dio tunela se ulazi kroz knjigu „Božićna pjesma“ nakon koje se dolazi u ulicu koju krase velike knjige Snjeguljice, Djevojčice sa šibicama, Vlaka u snijegu kao i Priča iz davnine Ivane Brlić Mažuranić.

Druga instalacija koja traje od 19. prosinca do 7. siječnja a nosi naziv „Želja“ i bit će upotpunjena božićnim željama i poklonima.

Što se glazbenog dijela programa Advent u Tunelu Grič tiče, bit će nastavljena prošlogodišnja praksa koja je pokazala izvrsne rezultate s tim da je popis izvođača proširen sudjelovanjem i dječjih zbora iz mnogih zagrebačkih župa.

Dakle ove godine u tunelu Grič nastupa (ili su već nastupili):

8 dječjih zborova: Dječji zbor Plamičci, sv. Petar – Anđeli, Kozari Bok – Iskrice, župa sv. Luke, Travno – Glasnici sv. Ivana Krstitelja, Ivanja Reka – Dječica Ivana Pavla II., Jelkovec – Kažotići, bl. A. Kažotić, Pešćenica – dječji zbor Muke Isusove, Vukomerec – Glasnici Velikoga Kralja, Stenjevec II.,

15 zborova mladih: Zbor Karmel (Hrvatske Leskovec) – klapa Furešti – Sestre Grubišić i Ante Miloš – Quartet Petrus – Amorose – Mladi Ivana Pavla II., Jelkovec – Zbor MBL, Zagreb – Frame grada Zagreba – SKAC zbor Palma – Anima Una, Sesvetska Sopnica – Čedo i Matija Antolić i zbor Hrid – grupa RiM – Hilarus (Zbor mladih župe Bezgrešnog začeća BDM Malešnica) – Kefa Stijena (Zbor mladih Sv. Petar Zagreb) – Mandolinski sastav Baruni,

3 zbora iz inozemstva: Mješoviti zbor HKD Napredak Kreševo (BiH) – Mješoviti zbor Adoro Tolisa (BiH) – Tekije, Petrovaradin (Srbija).

Ovo je program koji još treba uslijediti.

16. 12. subota

16.00 – Glasnici sv. Ivana Krstitelja, Ivanja Reka

17.00 – Dječica Ivana Pavla II., Jelkovec

18:00 – Mladi Ivana Pavla II, Jelkovec

20:00 – Zbor MBL, Zagreb

17. 12. nedjelja

16:00 – dječji zbor Muke Isusove, Vukomerec

17:00 – Dječji zbor Kažotići, bl. A. Kažotić, Pešćenica

18:00 – Frame grada Zagreba

20:00 – SKAC zbor Palma

20. 12. srijeda

20:00 – Anima Una, Sesvetska Sopnica

23. 12. subota

18:00 – Grupa RiM

20:00 – Čedo i Matija Antolić i zbor Hrid

24. 12. nedjelja – Badnjak – nema nastupa

27. 12. srijeda

20:00 – Quartet Petrus

30. 12. subota

16:00 – Glasnici Velikoga Kralja, Stenjevec II.

18:00 – Hilarus, Zbor mladih župe Bezgrešnog začeća BDM Malešnica

20:00 – Kefa Stijena, Zbor mladih Sv. Petar Zagreb

31. 12. nedjelja Stara Godina – nema nastupa

3. 1. srijeda

18:00 – Grupa RiM

6. 1. subota

16:00 – Mandolinski sastav Baruni

20:00 – Sestre Grubišić i Ante Miloš

7. 1. nedjelja

18:00 – Amorose

Bitno.net