U noći sa 7. na 8. prosinca Rijeka će se, kao jedini hrvatski grad, pridružiti svjetskim metropolama poput Londona, New Yorka, Chicaga, Dublina u jedinstvenoj kampanji koja za cilj ima podizanje svijesti o problemu beskućništva.

Događaj “Jedna noć pod zvijezdama”, dio “Velike svjetske kampanje spavanja na otvorenom” (World’s Big Sleep Out campaign), okupit će poznate Riječanke i Riječane koji će jednu noć spavati na otvorenom.

U “Gradu koji teče” spavat će se na tri lokacije: na Trgu 128. brigade u centru grada, gdje će se održati i popratni program, te u dvorištima ispred Kuće utočišta i skloništa Ruža sv. Franje.

Očekuje se da će ove godine u 60 gradova oko 50 tisuća osoba tu noć provesti spavajući na otvorenom te time na lokalnoj i globalnoj razini iskazati podršku beskućnicima.

Kampanju organizira Depaul Hrvatska, dio karitativne organizacije “Depaul International”, koja pomaže beskućnicima i marginaliziranima diljem svijeta. Rad organizacije u Hrvatskoj nedjeljiv je od djelovanja Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog te ostalih ogranaka Vinkovske obitelji.

U sklopu samostana sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Rijeci od 2007. djeluje Kuća utočišta – dnevni centar za beskućnike i ostale marginalizirane osobe.

Kuća je izgrađena s ciljem pomaganja osobama koji su se zbog teških uvjeta života našli na margini društva (nezaposlenost, psihička bolest, ovisnost, beskućništvo), a svakog dana osigurava usluge prehrane (tri obroka dnevno), higijene, dnevnog boravka, psihosocijalne pomoći i savjetovanja, a također nudi zdravstvene usluge, pravno savjetovanje, usluge vanjskog rada, kao i duhovne pomoći te ostale usluge.

Predsjednica Depaul Hrvatska je sestra Veronika Mila Popić.

Detaljni program ovog jedinstvenog događaja možete pogledati u nastavku:

Bitno.net