Već godinama popularna kulturna manifestacija “Noć muzeja” okuplja mnoštvo ljubitelja umjetnosti kao i one koji će to tek postati u muzejima diljem Lijepe naše da pogledaju kulturno blago i barem nakratko zavire u bogatu kulturnu baštinu hrvatskoga naroda.

U toj popularnoj kulturnoj manifestaciji od 2015. godine sudjeluje i Muzej bl. Alojzija Stepinca smješten u dijelu Nadbiskupskog dvora u tzv. kuli Nebojan od 2007. godine. Ove godine zbog pandemije kao i teškog oštećenja stropa prve prostorije Muzeja uslijed potresa, prvi put nakon svog otvaranja 2007. godine Muzej bl. A. Stepinca nije u mogućnosti primati posjetitelje te se uključuje u kulturnu manifestaciju “Noć muzeja” video izložbom “Čašćenje bl. Alojzija Stepinca u hrvatskom narodu”.

Autor video izložbe u trajanju od  devet minuta je dugogodišnji tajnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije prof. Tomica Plukavec uz stručnu suradnju: Zvonimira Atletića, fotografa Stepinčevih vitraja, relikvijara i medalja iz Riznice Zagrebačke katedrale, kipova, fotografija crkava i kapela na području Zagrebačke nadbiskupije; mons. dr. Jurja Batelje, postulatora; Anamarije Benčić s 2. godine preddiplomskog studija, Odjela za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta; Vesne Jurić-Rukavine urednica na Hrvatskoj radioteleviziji – Radiju Sljeme; Ane Kahlić s 2. godine preddiplomskog studija, Odjela za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta; Blaženke Matić iz Glasa Koncila; vlč. dr. Vlade Mikšića, predstojnika Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije; Ilije Nikolića Predsjednik Udruge za promicanje Kršćanskih vrednota, ljubavi, dobrote i mira prema čovjeku “Stepinčeva oaza mira”; mons. Nedjeljka Pintarića čije fotografije s beatifikacije bl. Alojzija Stepinca i danas žive u mnogim knjigama i monografijama; upravitelja župe Presvetog Trojstva iz Krašića, vlč. Ivana Vučaka; Josipa Žulja iz Udruge Stepinčeva oaza mira te Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Video izložba počinje tonom sv. pape Ivana Pavla II. u slavlju proglašenja blaženim Alojzija Stepinca 3. listopada 1998. godine, a nakon toga autor kroz fotografije, tekst, literaturu o Blaženiku kao i kroz umjetnička djela, crkve i kapele posvećene Blaženiku razvija tematiku.

Svetost zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca prepoznata je za njegova života, a odmah po smrti počinje se častiti kao Božji ugodnik. Relikvijari, litanije kao i brojne molitve koje nisu ovdje sve navedene dokazuju da je vjernički puk prihvatio čašćenje zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca koji se usudio svojom riječju i životom usprotiviti svim diktaturama onoga doba.

Bratovštine koje se nadahnjuju životom tog Najsvjetlijeg lika Crkve Božje u Hrvata, kako ga nazva njegov nasljednik na nadbiskupskoj stolici, kardinal Josip Bozanić, živi su dokaz da bl. A. Stepinac nije samo povijesna osoba već dio naše svakodnevne pobožnosti. Crkve i kapele koje su u Zagrebačkoj nadbiskupiji posvećene bl. A. Stepincu također su kratko prikazane. Izložba “Čašćenje bl. Alojzija Stepinca u hrvatskom narodu” u ovom obliku na jednostavan način želi prikazati da je pobožnost prema blaženom A. Stepincu živa, da se razvija i da postaje dio vjerničke prakse. Usudio bih se reći da ova izložba vapi za proširenjem te se nadam da će nas autor prof. Tomica Plukavec do Stepinčeva razveseliti jednim proširenim izdanjem. Izložbu možete pogledati ovdje, a može se razgledati i preko digitalne platforme noc.muzeja.hr kao i na službenom YouTube kanalu Zagrebačke nadbiskupije.