Prigodom proslave blagdana sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu, uz bogatu i sadržajnu duhovnu ponudu koja je već tradicionalna u zagrebačkom svetištu sv. Antuna, i ove godine fratri otvaraju vrata svoga samostanskoga vrta u kojem će Pučka kuhinja ponuditi izvrsna i ukusna jela. Njihov poziv prenosimo u cijelosti:

“Obnoviti svoj duh u svetištu, a zatim i okrijepiti svoje tijelo u samostanskom vrtu uz iznimnu ponudu apsolutni je imperativ ovoga Antunova. Osim sve popularnijeg samostanskog piva S.anto, svi koji dođu u samostanski vrt na Svetom Duhu – s prekrasnim i brižljivo njegovanim zelenilom – moći će uživati u jelima s roštilja te već planetarno poznatim perecima. Ove godine ponudit ćemo i jedan zdravi obrok, voćnu salatu. Uz prvo samostansko pivo, svoju premijeru imat će i tamno pivo Jeronim.

Sve što se toga dana uprihodi u samostanskom vrtu Kod fratara ima humanitarnu notu jer je sav prihod namijenjen djelovanju Pučke kuhinje na Svetom Duhu

U Katoličkoj Crkvi 13. lipnja obilježen je kao dan sv. Antuna, toga dana spominjemo se njegova rođenja za nebo. Sveti Antun s pravom nosi naslov Sveca svega svijeta jer se časti uistinu u cijelom svijetu. Naša župa s ponosom nosi ime ovoga velikog Božjeg ugodnika kao i druge značajne institucije od kojih ističemo najstariji katolički mjesečnik Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga i naš ponos Pučku kuhinju na Svetom Duhu.

Franjevci konventualci sa zagrebačkog Svetog Duha ponosni su čuvari djela i tijela sv. Antuna, čija je relikvija ugrađena u oltar svetišta te brižni njegovatelji pobožnosti u čast sv. Antuna. 

Ovogodišnja proslava uistinu je posebna, događa se u ozračju pandemije bolesti COVID-19 kao i potresa koji je zadesio naš glavni grad. Zahvalni dragom Bogu i zagovoru sv. Antuna što nas je očuvao od većih šteta, ovo Antunovo slavimo s posebnim žarom i ljubavlju.

Radujemo se susretu!”