Znak posebne zahvale za sve vas koji podupirete naš portal

Dragi čitatelji, kao što vam je poznato, portal Bitno.net 2015. godine pokrenuo je Klub prijatelja portala Bitno.net. On je osmišljen kao zajednica svih onih koji čitaju portal Bitno.net i žele svojim članstvom financijski podržavati njegov rad. Osim što smo za sve one koji se priključe Klubu osigurali posebne pogodnosti za proizvode i usluge poduzeća koja nam pružaju podršku, jednom mjesečno za vas i vaše nakane slavi se i sveta misa kao znak posebne zahvale za vašu podršku.

Sveta misa za ovaj mjesec bit će slavljena u nedjelju 3. lipnja u 9,30 sati, u Svetištu sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zakučcu. Svetu misu predvodit će dr. don Emanuel Petrov, župnik župe sv. Petra apostola Priko Omiš, kojoj pripada i filijala Zakučac, a pozivamo vas da se i vi pridružite brojnim hodočasnicima koji će upravo na ovu nedjelju hodočastiti našem Misionaru milosrđa!

Hrvatski svetac Leopold Bogdan Mandić rođen je 12. svibnja 1866. godine u bokokotorskom gradiću Herceg Novom, u koji je njegova obitelj pred najezdom Turaka doselila iz Zakučca, malog mjesta na desnoj obali Cetine, u blizini Omiša. Kao glasoviti ispovjednik, umro je u Padovi (Italija) 30. srpnja 1942. godine, gdje je i pokopan. Papa Pavao VI. svečano ga je proglasio blaženim 2. svibnja 1976. godine, a sv. Ivan Pavao II., na 25. godišnjicu svog biskupstva, proglašava ga svetim 16. listopada 1983. godine.

U okviru proslave velikog jubileja 2000 godina kršćanstva u Zakučcu je podignuto svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića. Nalazi se u podnožju opjevanog slapa Ilinac, u kojem je svoj mladi život skončala glasovita poljička heroina Mila Gojsalić. Njen kip, rad hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, postavljen je “na kamenoj kosi” Mosora, par stotina metara iznad svetišta, a na kamenoj gromadi iznad samoga svetišta uzdiže se visoki kameni križ. U hodniku, koji je pred kataklizmom Drugog svjetskog rata iskopan u kamenoj litici Mosora, uređena kapelica s moćima svetoga Leopolda Mandića. Srebrni reljef s likom zaštitnika, rad akademskog kipara Kažimira Hraste, dominira kapelicom. Isti umjetnik izradio je brončani kip svetoga Leopolda u apsidi crkve na otvorenom ispred svetišta.

U svetište danas hodočaste vjernici iz cijele Hrvatske, ali i okolnih zemalja, proseći zagovor ovog Božjeg ugodnika, a brojni zahvalni darovi sv. Leopoldu svjedoče o uslišanim molitvama.

Zahvaljujemo don Emanuelu Petrovu što će slaviti svetu misu na našu nakanu!

Potičemo Vas da se pridružite Klubu prijatelja (ako već jeste – od srca hvala!) i tako pridonesete radu portala. Članovi Kluba prijatelja portala Bitno.net mogu postati svi oni koji čitaju i cijene portal Bitno.net i koje žele podupirati rad portala sukladno svojim mogućnostima, a u minimalnom mjesečnom iznosu od 8 kn, odnosno godišnjem iznosu od 96 kn. Članstvo možete otkazati u svakom trenutku, bez ikakvog obrazloženja. Više informacija o Klubu i pogodnostima koje ostvarujete možete saznati OVDJE.

Pridružiti se možete NA LINKU!

Pogledajte fotogaleriju Svetišta!

Foto: Borko Gunjača

Bitno.net