Dragi čitatelji, kao što vam je poznato, portal Bitno.net 2015. godine pokrenuo je Klub prijatelja portala Bitno.net. On je osmišljen kao zajednica svih onih koji čitaju portal Bitno.net i žele svojim članstvom financijski podržavati njegov rad. Osim što smo za sve one koji se priključe Klubu osigurali posebne pogodnosti za proizvode i usluge poduzeća koja nam pružaju podršku, jednom mjesečno za vas i vaše nakane slavi se i sveta misa kao znak posebne zahvale za vašu podršku.

Sveta misa za ovaj mjesec bit će slavljena u petak 20. listopada u 19 sati u crkvi svete Marije Magdalene u Štrigovi. Svetu misu predvodit će župnik vlč. Kristijan Kuhar.

Župa svete Marije Magdalene prvi put se spominje 1334. godine u kanonskim vizitacijama Zagrebačke biskupije. Župna crkva sv. Marije Magdalene izgrađena je u 14. stoljeću, a barokizirana u 17. stoljeću. Uz Štrigovu je vezana i tradicija da je ovdje rođen sveti Jeronim, po toponimu koji se u latinskoj kartografiji i historiografiji, posebno nakon pavlina Josipa Bedekovića, naziva Stridon. (Josip Bedeković, Natale solum S. Hyeronimi). Prvu crkvu u čast svetog Jeronima dao je sagraditi grof Fridrih Celjski 1448. godine, a današnju crkvu podigli su pavlini (posebno Josip Bedeković koji je živio u ovom samostanu) od 1738. do 1752. godine. Usporedno s crkvom građen je i kompleks pavlinskog samostana. Crkva je najpoznatija po glasovitim freskama poznatog slikara Ivana Krstitelja Rangera.

Župa svete Marije Magdalene u sastavu je Varaždinske biskupije te istoimenog Štrigovskog dekanata, a broji oko 2700 vjernika. Na zapadu i sjeveru graniči sa župom Kog, Mariborske biskupije, župom Ljutomer Murskosobotske biskupije, te župom Razkrižje isto Murskosobotske biskupije, a s hrvatske strane sa župama Sv. Martin na Muri, Gornji Mihaljevec i Sv. Juraj na bregu.

Zahvaljujemo vlč. Kristijanu Kuharu što će slaviti svetu misu na našu nakanu!

Potičemo Vas da se pridružite Klubu prijatelja (ako već jeste – od srca hvala!) i tako pridonesete radu portala. Članovi Kluba prijatelja portala Bitno.net mogu postati svi oni koji čitaju i cijene portal Bitno.net i koje žele podupirati rad portala sukladno svojim mogućnostima, a u minimalnom mjesečnom iznosu od 8 kn, odnosno godišnjem iznosu od 96 kn. Članstvo možete otkazati u svakom trenutku, bez ikakvog obrazloženja. Više informacija o Klubu i pogodnostima koje ostvarujete možete saznati OVDJE.

Bitno.net