Knjigu će predstaviti uzoriti kardinal Josef Paul Cordes, umirovljeni predsjednik Papinskog vijeća „Cor Unum“.

Francisco Kiko Argüello

Foto: Flickr.com/Catholic Church of England and Wales

U četvrtak, 12. travnja 2018. godine u 19 sati u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, Kaptol 29a u Zagrebu, održat će se predstavljanje knjige Kika Franciska Argüella „Bilješke 1988 – 2014“. Knjigu će predstaviti uzoriti kardinal Josef Paul Cordes, umirovljeni predsjednik Papinskog vijeća „Cor Unum“.

U osvrtu na knjigu kardinal Ricardo Blázquez Perez, nadbiskup Valladolida i predsjednik Španjolske biskupske konferencije, piše kako je ona sastavljena od malih proznih ulomaka koji se mogu čitati bez međusobne povezanosti. „Povijest je to puna radosti i trpljenja; na površinu izlazi nutarnja borba autora kako bi vjerno vodio naprijed zadaću koju mu je Bog povjerio. Autor je svjestan da bi bez Božje intervencije sve bio promašaj, jer postoji radikalna neprikladnost između osobe koja je sredstvo, uvijek nedostatno, i Božjeg obećanja. Autor podcrtava svoju potresnu krhkost i uistinu impresivno Božje djelo“, piše nadskup Ricardo Blázquez Perez.

Kardinala Gerhard Müller, prefekt Kongregacije za nauk vjere, smatra da Bilješke 1988-2014, sakupljene od Kika Argüella i sadržane u ovoj knjizi, ne nude sistematična promišljanja ili odlomke na temu vjere i teologije. „One su naprotiv svjedočanstvo unutarnjeg puta duše i napora da se stekne povjerenje u Boga i također jedinstvo s Gospodinom raspetim i trpećim. Srce se želi osloboditi svake stvari koja bi htjela uzeti mjesto Boga, šireći se na način da punina Njegove ljubavi prebiva u njemu. Radi se o 506 malih i srednjih aforizama, molitava, iskustava i spoznaja, izreka, sjećanja i bilježaka skupljenih u kronološkom redu, koji, u dubini mističnog iskustva Boga razjašnjuju autorov duhovni put…“, tvrdi kardinal Müller.

Francisco (Kiko) Argüello, slikar, rođen 9. siječnja 1939. godine u Léonu (Španjolska) i sada blagopokojna Carmen Hernández, diplomirana kemičarka, rođena u Olvegi (Španjolska), 24. studenoga 1930. godine, a umrla 19. srpnja 2016. godine u Madridu, formirana u Institutu Misioneras de Cristo Jesús, 1964. godine susreli su se među barakašima Palomerasa Altasa, u predgrađu Madrida. Nakon tri godine, u tom ambijentu, uglavnom sastavljenom od siromaha, oblikovala se kerigmatsko-katehetska sinteza, koja će, podržana Riječju Božjom, Liturgijom i iskustvom zajedništva, na tragu II. vatikanskog sabora, postati temelj onoga što će Neokatekumenski put nositi u cijeli svijet.

Što li je imati poniznost? Činiti dobro onima koji su tebi učinili zlo.

Što li je imati poniznost? Prihvatiti kad drugi bude na tebe vikao, misleći kako Bog to dopušta jer želi da postaneš svet, prihvaćajući tako svaku protivštinu.

Kad god vidiš psa, pomisli: bolji je od mene, jer ispunja ljude nježnošću i ne sudi. Ja, međutim, nikoga ne volim i uvijek sudim.

Onaj koji sumnja da ga Bog i ostali ljube ohol je: trpjet će mnogo. Ti, nikada nemoj sumnjati u ljubav koju Bog ima prema tebi. Sumnjati u to znači ne vjerovati da se Krist dao razapeti za tebe, grešnika.

(Ulomak iz Knjige)

Bitno.net