Točno na dan kada je prije 106 godina u Skoplju rođena Agnesa Gonxha Bojaxhiu, svima poznatija kao bl. Majka Terezija, u Zagrebu se u samostanu misionarki ljubavi u Jukićevoj 24 u petak 26. kolovoza u 19 sati otvara izložba fotografija “Majka Terezija – put do svetosti” o njezinom životu i misionarskom djelovanju među najsiromašnijima među siromasima.

Hrvatski fotograf Zvonimir Atletić, koji je imao privilegiju izbliza pratiti novu sveticu Katoličke Crkve i najpoznatiju redovnicu na svijetu, odabrao je svojih dvadeset najboljih radova nastalih između 1977. i 1987. godine koji prikazuju ambijent s ulica Calcutte, portrete blaženice Majke Terezije, ali i dokumentaristički bilježe služenje sestara bolesnima i potrebitima. Sve su fotografije snimljene u crno-bijeloj tehnici, a izrađene su u dimenziji 60 x 80 cm.

“To je mala izložba velikog formata, kao što je i Majka Terezija bila mala žena velikog srca. Riječ je o neklasičnoj izložbi: nije postavljena u galerijskom prostoru; fotografije prate svetičine misli, a one će i nakon izložbe ostati kod sestara misionarki ljubavi ukrašavati zidove njihove blagovaonice pučke kuhinje, gdje svakog dana dolazi 150 korisnika”, kazao je fotograf Zvonimir Atletić uoči otvaranja izložbe, čime započinje devetodnevni program obilježavanja proglašenja svetom bl. Majke Terezije iz Calcutte u Zagrebu.

Izložbu “Majka Terezija – put do svetosti” otvorit će mons. Nedjeljko Pintarić, predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i dr. sc. Nediljko Matić, predsjednik Udruge “Hrvatsko zajedništvo”, koja je uz zagrebačku župu sv. Blaža i Hrvatski fotografski centar organizator ovog kulturnog događanja, pod financijskim pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba. U samostanu sestara misionarki ljubavi u Jukićevoj ulici izložba fotografija moći će se razgledati do subote 10. rujna, svakim danom u vremenu od 8 do 12 sati, a nakon toga isti postav odlazi u Banja Luku.

Fotografu Atletiću to nije jedina izložba koju priređuje u prigodi kanonizacije bl. Majke Terezije: dva tjedna kasnije, 4. rujna u rimskoj galeriji Vittoria, bit će otvorena još jedna izložba do koje je došlo zahvaljujući suradnji Grada Zagreba i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Italiji.

Zvonimir Atletić rođen je 23. listopada 1953. godine. Živi i radi u Zagrebu. Član je Foto kluba Zagreb, udruženja likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti Hrvatske i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Fotografijom se profesionalno bavi od 1976. godine. Fotografije objavljuje u mnogim časopisima (Vjesnik, Večernji list, Tina, Studio, Svijet, Danas, Glas Koncila, Mali koncil). U suradnji s Glasom Koncila i Kršćanskom sadašnjosti umjetničkim je fotografijama obogatio izdanja knjiga Phila Bosmansa, jednoga od najprevođenijih kršćanskih duhovnih pisaca današnjice. Snima za prospekte, kataloge, plakate, razglednice, kalendare… Od godine 1975. izlaže na domaćim i međunarodnim izložbama.

Bitno.net