forum-rijeka
Ljeto je praktički gotovo, a s njim i većina ljetnih događanja. Nova akademska godina još nije počela i pojma nemaš što bi sa sobom. Mnogi kažu ubitačno razdoblje! Mi imamo rješenje! Skupina mladih svake se godine potkraj ljeta okuplja i promišlja kako društvo u kojem živi i djeluje učiniti boljim i ljepšim. Zanimljivo je to što lokaciju sele po Hrvatskoj, a ove su godine u Rijeci. Njihovo se okupljanje naziva Forum +. Što je ono, otkuda ideja i je li sve nadobudni hir ili ipak ima potencijala, pročitaj u nastavku!

Forum + je inicijativa mladih katolika iz svih dijelova Hrvatske koja se javlja kao odgovor na potrebu veće međusobne povezanosti i suradnje. Cilj Foruma je umrežavanje najaktivnijih mladih katolika s područja Republike Hrvatske, njihovo informiranje, educiranje i poticanje na uključenost u društvo, kako na nacionalnoj razini tako i unutar lokalnih sredina.

Forum traje osam dana te u tom razdoblju domaći i strani predavači različitih područja djelatnosti izlažu konkretna znanja vlastite struke, kao i korake koji su potrebni da bi ideja praktično zaživjela. Uz to, u tih se tjedan dana događaju radionice različitih tema, forumi, izleti, upoznavanje lokalne sredine sa svim njezinim kulturno-povijesnim i prirodnim znamenitostima.

Ideja za pokretanje Foruma sazrijevala je nekoliko godina, a zahvaljujući upornosti i predanosti mladih i podršci mnogih prvi je Forum + održan u Splitu 22. – 29. rujna 2012. Od tada se održava svake godine: Dubrovnik 2013., Osijek 2014., Zadar 2015. i Rijeka 2016.

Naziv je proizašao iz želje za isticanjem glavnog smisla susreta: mogućnost aktivne suradnje mladih, izmjene razmišljanja, iskustava, otvaranje rasprava te razvijanje vještina za poduzimanje konkretnih koraka budućeg djelovanja

Slovo F u logotipu označava Forum, a znak + ostale ciljeve: informiranje, edukaciju, umrežavanje i inicijativu.

Ove se godine Forum + održava u Rijeci u razdoblju 25.rujna – 2. listopada, a prijave su otvorene do 15. rujna!!!

Sve dodatne informacije moguće je pronaći na facebook stranici događaja.

Misliš da nisi dovoljno dobar i da će ondje biti samo velike face? Misliš da je Forum za neke druge, puno važnije od tebe? Misliš da se nećeš uklopiti i da ćeš se osjećati nesposobno?

I ja sam tako mislila dok mi polunaređivačkim tonom nije rečeno da moram ići! Poslušnost mi je bila mrska tih dana! U početku je bilo čudno, svi su imali nekakve velike akcije i projekte iza sebe, a ja sam samo piskarala nekakve člančiće za studentski portal i povremeno pjevušila u župnom zboru mladih. Više sam se puta pitala: “Tko me natjerao da dođem ‘vamo?” Samoj sam sebi prešućivala odgovor.

Negdje na pol tjedna sam shvatila! Nisam glupa, samo nisam imala priliku ostvariti svoj potencijal i nisam bez veze tu jer Bog sigurno i za mene ima mjesto pod Suncem. Uočila sam još nešto: svi oni koji su u mojim očima bili toliko veliki zapravo su mi bili puno sličniji nego sam mislila: približan broj proživljenih godina, iste ili slične životne faze, slična pitanja, sumnje i čežnje, ali i ista želja i volja za boljim sutra. Neke od njih poslije nikada nisam vidjela, s nekima se povremeno čujem, a neki od njih danas su moji prijatelji, i to oni prijatelji koje čuvaš za života.

Zato ti kažem: PRIJAVI SE NA FORUM!!!

Unesi boju u sivilo koje te napada sa svih strana! Upoznaj mlado lice Crkve! Nemoj propustiti jednu od boljih prilika za biti sol zemlje i svijetlo svijeta (Usp. Mt 5, 13-14)!

Čekamo te!

Marija Kunčević | Bitno.net