Biblijsko bdjenje

Sveto pismo započet će čitati župnik Norbert Ivan Koprivec, a nakon njega izmjenjivat će se čitači prema unaprijed napravljenom rasporedu. Čitanje će trajati pet dana i za to vrijeme Sveto će se pismo u cijelosti pročitati, a očekuje se oko 250 čitača. Večernje mise u 18:30 tijekom tih pet dana predvodit će: u srijedu vlč. župnik Koprivec, u četvrtak vlč. Marko Torbar župni vikar župe sv. Nikole Tavelića u Zagrebu, u petak vlč. župnik uz propovijed vlč. Maria Dukića, đakona, u subotu vlč. Marko Čolak, župni vikar župe Pohoda BDM u Vukovini, u nedjelju vlč. Vlado Razum, duhovnik Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu te u ponedjeljak vlč. Luka Brešić, župni vikar. Prije večernjih misa vjernici će imati priliku za ispovijed. Završna svečanost Biblijskog bdjenja započet će u subotu, 11. ožujka misom zahvalnicom za pročitanu Bibliju i primljene milosti u 18.30 sati koju će predslaviti dr. Darko Tepert, profesor na KBF-u u Zagrebu. Nakon mise i blagoslova Biblija koje donesu sa sobom, u župnom Pastoralnom centru Nazaret vjernici će u druženju i zajedništvu imati prigodu iznijeti doživljaje i odjeke ovog Biblijskog bdjenja, te podijeliti iskustva i svjedočanstva kako Božju riječ slušamo i po njoj živimo u našoj svakodnevici. Za organizaciju Bdjenja zadužena je Biblijska zajednica župe.

Ovogodišnje Biblijsko bdjenje, uz hodočašće župe u zagrebačku katedralu u subotu 18. ožujka, uvod je u Misije – duhovnu obnovu župe Navještenja BDM koje će se održati od 19. do 25. ožujka. Kao misao vodilja Misija riječi su sv. Majke Terezije koja je izrekla ono što je živjela: „Plod šutnje je molitva, plod molitve je vjera, plod vjere je ljubav, plod ljubavi je služenje, plod služenja je mir.“ Voditelj Misija bit će fra Miljenko Vrabec. Misije, tijekom kojih će biti organizirani susreti s djecom, mladima, roditeljima i bračnim parovima, starim, bolesnim i nemoćnima, završit će na sam dan župne svetkovine Navještenja B. D. Marije u subotu 25. ožujka euharistijskim slavljima koja će predslaviti u 7 sati fra Miljenko Vrabec, središnje euharistijsko slavlje u 11 sati mons. dr. Ivan Šaško – pomoćni zagrebački biskup a u 18:30 vlč. Toni Štefan nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj.

U župi Navještenja, u kojoj se na poseban način časti događaj kojim je Marija primila vijest od Boga da će začeti i roditi Sina Božjega, čašćenje Božje riječi Biblijskim bdjenjem prvi se put dogodilo 2001. godine. Više se godina na redovitim susretima okupljala skupina laika. Čitali su Božju riječ, molili, pjevali i osjetili poticaj Duha Svetog na početku novog tisućljeća ljudima skrenuti pozornost na zapisanu Božju riječ. Zamisao čitati Bibliju neprekidno pet dana i pet noći prihvatio je i podržao ondašnji župnik mons. Josip Frkin.

Smisao takvog čitanja je da Sveto pismo iz skrivenih polica dođe na najsvetije mjesto u kući, da bude blizu oku, a na taj način i blizu srcu i da čovjek počne živjeti prema Božjoj riječi.

Bitno.net