U videoporuci s molitvenom nakanom za mjesec kolovoz, papa Franjo potiče na brigu o obiteljima koje su – prema njegovim riječima – prave škole budućnosti, prostori slobode, centri čovječnosti i prvo mjesto na kojemu se uči voljeti

Sveti Otac upravlja svoj pogled prema obiteljima i traži da se molitvena nakana za ovaj ljetni mjesec posveti toj – kako ju je nazvao – najboljoj mogućoj baštini koju možemo ostaviti svijetu i budućnosti. U tom kontekstu Papina molitvena nakana upućuje na skrb o obiteljima, pravim školama budućnosti. Njegova je poruka apel da se obitelji posvete dijalogu, sudjelovanju u životu drugoga, te da žive zajednička iskustva, da nauče prihvaćati se i praštati. Obitelj je – kako je rekao sudionicima zasjedanja Papinskoga vijeća za obitelj 2013. godine – prvo mjesto na kojemu se uči voljeti.

Istodobno, Papa upozorava i na jednu, sve veću, opasnost – na pretjerani individualizam koji kvari obiteljske veze te, na kraju, svakog člana obitelji smatra otokom, što može stvoriti ozračje netrpeljivosti i agresivnosti (Amoris Laetitia, II. poglavlje Stvarnost i izazovi obitelji).

Tijekom papinstva papa Franjo se više puta osvrnuo na važnost obiteljī kojima danas prijete mnoge opasnosti. Te se slojevite prilike odražavaju i na brojevima. Prema nekim statističkim podatcima – kako je izvijestila Papina svjetska molitvena mreža – u Europskoj uniji 16% obitelji čine jedan roditelj i njegova djeca.

U Sjedinjenim Američkim Državama, prema statistikama koje se odnose na 2016. godinu, vjenčano je 44% parova. Osim toga primjećuje se sve veći broj osoba koje žive same (20%). U Latinskoj Americi pak, poseban je slučaj Kolumbija, u kojoj je najveći broj parova koji žive izvan braka, a ima ih 35%. Ta se težnja primjećuje i u ostalim zemljama tog područja na kojemu 27% djece živi u obiteljima sa samo jednim roditeljem.

Vatican News | Bitno.net