Božanstvena komedija Laudato TV-a objavila je na svom Facebook profilu video u kojem popularni „konobar Jozo“ (Josip Kežić) na kratak, ali učinkovit način komentira situaciju u kojoj lik Orašara postaje vizualnim simbolom Adventa u Zagrebu.

Kako je to zasigurno upalo o oči posjetiteljima zagrebačkog Adventa, lik drvenog vojnika koji ima svoju povijest u njemačkoj tradiciji, a populariziran je preko poznatog baleta Petra Iliča Čajkovskog koji je već godinama hit u HNK, može se vidjeti na puno lokacija popularne manifestacije.

Naravno, Advent u Zagrebu već je odavno prepoznat kao događanje s jasnom komercijalnom svrhom koje ima malo ili baš ništa zajedničkog s došašćem kao duhovnim događanjem iščekivanja rođenja Isusa Krista. Ali, Orašar koji dominira ovih dana ulicama glavnoga grada Hrvatske kao da je daljnji korak prema dominaciji konzumerističkog mentaliteta koji umjesto prizora betlehemskih jaslica nudi drvenog vojnika kao simbol ovoga posebnog dijela godine.

Pogledajte kratki video s jasnom porukom u stilu razorne i duhovite (samo)ironije koju katolički humor Božanstvene komedije već dulje vrijeme nudi.

???JOZO NA ADVENTU U ZAGREBU???

Opublikowany przez Božanstvena komedija Sobota, 21 grudnia 2019

Goran Andrijanić | Bitno.net