“Treneru, što mislite o tome da je igrač Augusto Lima preskočio utakmicu u play-offu da bi nazočio rođenju svoga djeteta?”

To je bilo pitanje koje je na nedavnoj tiskovnoj konferenciji treneru litavskog košarkaškog kluba Žalgiris Šarūnasu Jasikevičiusu uputio novinar.

Brazilski igrač Lima koji trenutačno igra u litavskom klubu nije igrao na jednoj od utakmica polufinala play-offa jer mu se žena porađala.

“Što mislim?”, odgovorio je začuđeno Jasikevičius, čovjek koji je igrao u američkoj profesionalnoj ligi i bio zvijezdom Eurolige, a sada vodi Žalgiris kao trener.

“Pa, ja sam ga pustio da ide”, rekao je novinaru.

Ono što je uslijedilo bila je prava lekcija sportaša, ne samo tom novinaru nego i svim muškarcima.

Nakon što ga je novinar upitao “je li to normalno”, trener je odgovorio:

“Imaš li djecu? E, kada budeš imao djecu, razumjet ćeš o čemu je riječ. To je vrhunac iskustva koje čovjek može imati”, te nastavio:

“To je sjajno pitanje. Misliš li da je košarka nešto najvažnije u životu?”

“Ne, ali polufinale je važno…”, nije se dao novinar.

“Važno?… Kada budeš držao svoje prvo dijete u rukama, onda ćeš shvatiti što je doista važno. Onda se vrati, pa ćemo razgovarati. Nema ničega veličanstvenijeg u životu od rođenja djeteta. Vjeruj mi. Titule, pobjede… To je neusporedivo. Augusto Lima se sada osjeća kao da je u nebu. I ja sam radostan zbog njega”, završio je sportaš koji iza sebe ima gomilu titula svoju pouku o tome što je doista važno u životu.

Ovome dodajmo da je Žalgiris pobijedio u polufinalu i sada igraju u finalu litavske lige.

Pogledajte video s titlovima na engleskom jeziku.

Goran Andrijanić | Bitno.net