Postoji jedan način koji – možda više nego ikoji drugi – može izgladiti vaše odnose s drugima i učiniti ih, ne samo podnošljivima, već u određenoj mjeri ugodnima, a to je da poštujete pravila uljudnoga ophođenja s drugima, što u svakodnevnome životu znači činiti mala djela dobrote i uljudnosti.

Lako se može dogoditi da ste ljubazniji i uljudniji prema ljudima izvan vašega doma ili onima koje vjerojatno nećete više nikada sresti negoli s vlastitom obitelji ili onima čije prijateljstvo doista vrijedi njegovati. Katkad zanemarujete one koje ljubite, a ljubazni ste prema onima za koje slabo marite. Poput žene koja, kada čuje da joj stižu gosti, a nakon što je izgrdila svoju djecu i mrštila se na njih, trči prema vratima, ali najprije se smiruje i razvlači lice u osmijeh.

Ako u odnosima s drugima odlučite da ćete se prema njima ponašati onako kako biste voljeli da se oni ponašaju prema vama, neće biti prilike za kršenje normi uljudnosti i lijepoga ponašanja. Koliko god ništavna i beznačajna bila usluga koja vam je učinjena, ona zavrjeđuje priznanje i onaj tko je u tome pogledu nemaran, zavrjeđuje da ga se smatra neodgojenim i neukim.

Naučite misliti prvo na druge. Malene geste uljudnosti daju životu draž. Dobrota je umijeće kojim život drugih činimo ugodnijim, vještina kojom doprinosimo lakoći postojanja i zadovoljstvu onih s kojima se svakodnevno susrećemo.

Uljudnost traži pouzdanost

Pouzdanost, posebno u malim stvarima, čin je uljudnosti. Nekim ljudima možemo vjerovati na riječ u bilo kojoj važnoj stvari, ali se u njih ne možemo pouzdati u malim stvarima svakodnevnoga života. Takvi ljudi stavljaju svoje prijatelje na muke. Zašto uvijek kasne, kako mogu biti tako nepažljivi kada je potrebno učiniti neku sitnu uslugu, kada je potrebno sjetiti se ove ili one godišnjice?

Pouzdanost se testira točnošću. Ne doći na sastanak u zakazano vrijeme znači prekršiti pravilo uljudnosti. Kašnjenje je vrlo neugodna karakterna mana. Redovito kašnjenje dovodi u neprijatan položaj druge i može nanijeti veliku štetu vašim važnim odnosima.

Mnoštvo je prilika u životu kada je točnost vrlo važna vašim prijateljima. Ako ste osoba na koju se čovjek može osloniti, bit ćete točni i savjesni u ispunjavanju svojih obveza. Kada ste obećali da ćete se naći s prijateljem u određeno vrijeme i na određenome mjestu, ili da ćete u određeno vrijeme učiniti nekomu uslugu, vi ste zapravo odlučili testirati svoj karakter. Ako ste nepouzdani, drugi će često morati čekati na vas, jer će se štošta ispriječiti na putu vašoj spremnosti da održite riječ.

Planovi i dogovori jedne osobe često ovise o riječi ili o savjesnosti drugih. Kašnjenje na dogovoreni sastanak može dovesti do komplikacija i oni koji su tuđim kašnjenjem dovedeni u neugodan položaj ne mogu, a da ne stvore nepovoljan sud o onome tko kasni.

Pokazujete da ste neuljudni i da imate slab karakter ako se morate često ispričavati zato što ste nekoga inkomodirali ne došavši na vrijeme na zakazani sastanak; ako ste iz nebrige propustili zapamtiti ili na komadiću papira zapisati točno vrijeme sastanka s nekom osobom; ako dopuštate da vas se lako odvrati od ispunjavanja obveza prema drugima, slučajnim susretima, razgovorima ili prolaznim interesima; ako vam je točnost nevažna; ili ako vam je odgađanje priprema za odlazak na ugovoreni sastanak prešlo u naviku tako da više jednostavno niste sposobni doći na vrijeme. Neovisno o tome imate li ili nemate vlast nad drugima, je li riječ o poslovnome ili o društvenome životu, bezobzirni ste ako ne dolazite na vrijeme. Neki doista zastupaju stav „ima vremena!”, ali vi ne biste trebali.

Pouzdanost se kuša rutinskim izrazima dobrohotnosti, sitnim uslugama što ih prijatelji svakodnevno čine jedni drugima kao nešto što se razumije samo po sebi, kao kada se, primjerice, ponude da će poslati pismo poštom umjesto vas, donijeti vam nešto iz trgovine ili prenijeti vašu poruku nekomu drugom. Pouzdan prijatelj neće ni jednu uslugu smatrati suviše malenom da je ne bi učinio točno i na vrijeme.

Pouzdanost se također kuša pravodobnim prisjećanjem. Pouzdana osoba anticipira prilike u kojima će drugi posebno cijeniti njezinu riječ, dar ili ljubaznost. Takva osoba pamti rođendane i godišnjice i nikada nije toliko zauzeta poslom da ne bi pohodila drugoga u nevolji. Nepouzdane osobe previše su zaokupljene sebičnim interesima da bi mislile na takve prilike.

Trudite se biti pouzdani u malim stvarima. Pouzdanost je jedna od najpoželjnijih karakternih značajki jer uključuje nesebičnost, točnost, pažljivost, odanost i velikodušnost.

Gornji tekst izvadak je iz knjige Lawrencea G. Lovasika “Skrivena snaga dobrote i blagosti”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net