Majčina dušica je začinska i ljekovita biljka koja raste na sušnim i sunčanim mjestima do 1700 m nadmorske visine. U ljekovite svrhe koristi se kod crijevnih oboljenja, alergija na koži, živčane iscrpljenosti i glavobolja.

Sveta Hildegarda iz Bingena piše:

“Majčina je dušica topla i umjerena. Čovjek čija je koža bolesna i izgleda kao zahvaćena svrabom, neka često jede majčinu dušicu, kuhanu ili s mesom ili s kašom, i njegovo će tijelo iznutra biti izliječeno i pročišćeno. Tko ima međutim mali svrab, tj. osip na koži uz stvaranje krasta, taj neka zgnječi majčinu dušicu sa svježom masti i tako načini ljekovitu mast. Neka se njome maže i vratit će sebi zdravlje. A ukoliko je mozak bolestan i kao prazan, tada neka bolesnik načini prah od majčine dušice i u vodi ga pomiješa s brašnom od žemičaka i tako načini tortice i često ih jede, pa će mu se mozak oporaviti.”

Primjena

Majčina dušica danas se često može pronaći u ljekarnama u obliku masti, a osobito je korisna za osobe koje boluje od alergije. Pri crijevnim oboljenjima majčinu se dušicu preporučuje koristiti kao svježu biljku, posebno kao začin salatama i mesu. Naljevi i uvarci od majčine dušice mogu se koristiti za pripremu ljekovite kupke.

Ova ljekovita biljka, za razliku od pravog timijana, sadrži u svom eteričnom ulju malo timola i karvakrola, a ponajviše cimol. Ostale ljekovite tvari su tanin, flavonoidi i gorka tvar serpilen.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Ellen Breindl “Sveta Hildegarda iz Bingena – Velika knjiga o zdravlju” u izdanju UPT-a. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.