DKK Naslovnica-768, Dani kršćanske kulture

Dvanaesti put zaredom održava se međunarodna manifestacija “Dani kršćanske kulture” u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku od 12. do 22. ožujka.

Ovogodišnji program manifestacije “Dani kršćanske kulture” obilježit će velik broj kulturno javnih događaja, s 60 različitih programskih sadržaja, koncerata, izložbi, tribina, projekcija filmova, predstava, muzejskih programa, predstavljanja knjiga i nosača zvuka te više stotina sudionika programa.

Pokrenuta 2005. godine u Splitu manifestacija se odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva kulture te županija i gradova u kojima se održava te u suorganizaciji sa Splitsko-makarskom nadbiskupijom, te Dubrovačkom i Šibenskom biskupijom.

Jedanaestodnevni program ovogodišnjih 12. “Dana kršćanske kulture” svečano će biti otvoren 12. ožujka u Splitu u palači Milesi (HAZU) u 11 sati, a manifestaciju će otvoriti splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Po otvaranju manifestacije u palači Milesi bit će upriličeno i otvaranje izložbe o utjecaju komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu Stepincu, a izložbu pod nazivom “Alojzije Stepinac u slici i riječi” otvorit će rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. sc. Željko Tanjić.

U Dubrovniku će 12. ožujka u crkvi sv. Dominika u 20 sati manifestaciju otvoriti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a po otvaranju će uslijediti koncertna praizvedba opere “Diva Grabovčeva” koju će pod ravnanjem mo. Domenika Briškija izvesti Akademski zbor Pro Musica, Zbor glazbene umjetnosti, solisti i Dubrovački simfonijski orkestar.

Šibenik će svečani program manifestacije započeti u katedrali sv. Jakova 12. ožujka u 19 sati korizmenim koncertom sakralne glazbe u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora IV. gimnazije “Marko Marulić” iz Splita pod vodstvom prof. Tomislava Veršića, zborova osnovne i srednje glazbene škole “Ivana Lukačića” iz Šibenika pod vodstvom profesorica Ane Gović Blaće i Marica Berić te Gradskog komornoga orkestra Šibenik pod vodstvom prof. Ive Lise.

U mozaičnom programu ovogodišnjih “Dana kršćanske kulture” filmom “Dominikanci u Hrvatskoj” Krešimira Čokolića bit će obilježena 800. obljetnica Dominikanskoga reda, a tom projekcijom 12. ožujka ujedno započinje i filmski dio programa koji će ove godine obilježiti 15 filmova, od čega će njih čak 11 biti prikazano u Splitu u sklopu filmskog programa koji će se odvijati u Kinoteci Zlatna vrata. U sklopu manifestacije bit će obilježena i Godina milosrđa programom “Sveta vrata – vrata milosrđa” gdje će u prvom planu biti znamenita vrata splitske prvostolnice autora Andrije Buvine, kako u simboličnom tako i u umjetničkom smislu. Upravo po ovom znamenitom autoru nosi naziv i tradicionalna nagrada za izniman doprinos kršćanskoj kulturi koja se dodjeljuje u sklopu manifestacije, a ovogodišnji laureat je akademski slikar Josip Botteri Dini iza kojeg je više od 40 godina umjetničkog stvaralaštva.

Glazbeni program obilježit će niz zanimljivih glazbenih događanja s više stotina sudionika iz cijele Hrvatske te iz inozemstva, poput koncertne praizvedbe opere “Diva Grabovčeva” u Dubrovniku, pasionskog oratorija “Zadnja postaja” mo. Ive Nižića u Splitu, oratorija na temelju hvarskog pučkog pjevanja “Kalvarija” u izvedbi Lada u Šibeniku i Dubrovniku itd.

Zahvaljujući dugogodišnjoj uspješnoj suradnji s Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, na jedan dan splitski će se program preseliti “U središte Hrvatske kneževine”, obilaskom arheoloških lokaliteta i zbirki Gornjeg Muća, Biskupije, Knina i Drniša. Muzeji Ivana Meštrovića svoj obol programu dat će kroz više zanimljivih programa – od izložbe “Ivan Meštrović: Spomenik Grguru Ninskom u Splitu” u Galeriji Meštrović u Splitu, do bogatog programa koji uključuje put križa s pučkim pjevanjem i sv. misu, predavanjem o tajni nedovršene kupole u crkvi Presvetog Otkupitelja – grobnici obitelji Meštrović u Ružiću – Otavicama te koncerta duhovne glazbe Gradskog pjevačkog zbora “Neuma” iz Drniša. Dubrovački program bit će bogatiji za “Noć crkvenih muzeja”.

Publici osobito zanimljivi su i programi interaktivnog tipa – tribine koje omogućuju susrete s međunarodnim gostima, a u Splitu će tom prigodom gostovati Magnus MacFarlane-Barrow, osnivač Marijinih obroka, organizacije koja hrani 1.100.000 djece diljem svijeta, te Francesco Vaiasuso autor knjige “Moje opsjednuće” koji će progovoriti o iskustvu opsjednuća i potpunom oslobađanju od zloga.

Cjelokupan program ovogodišnjih “Dana kršćanske kulture” dostupan je na www.danikrscanskekulture.info.

Bitno.net