CiklusFoto: IKA
Međunarodni koncertni ciklus „Zvuci orgulja zagrebačke katedrale” započeo je u zagrebačkoj prvostolnici u nedjelju 22. travnja koncertom orguljaša Maria Penzara, redovitog profesora za orgulje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Tim je novopokrenutim projektom Zagrebačka katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije obogatila grad Zagreb vrijednim glazbenim i kulturnim nedjeljnim događajem koji će se održavati svake prve i treće nedjelje u mjesecu, s početkom u 17 sati, i u trajanju od 30 minuta.

Na početku koncerta nazočne je pozdravio rektor zagrebačke katedrale mr. Josip Kuhtić te ih upoznao s projektom međunarodnog orguljaškog festivala „Zvuci orgulja zagrebačke katedrale”, nastalog na poticaj brojnih ljubitelja orguljaške glazbe i po uzoru na provjerena slična glazbena događanja u brojnim europskim katedralama. Tijekom tridesetominutnog koncerta, domaći i inozemni orguljaši izvodit će skladbe za orgulje, među kojima će s barem jednom izvedbom promovirati djela hrvatskih skladatelja.

Festival koji će tijekom ove godine ugostiti 19 orguljaša, otvorio je prof. Penzar, virtuozno izvevši djela Josipa Magdića, Johanna Sebastiana Bacha i Flora Peetersa. Nakon meditativnih Bachovih i Peetersovih raspoloženja, snaga i mogućnosti orgulja zagrebačke katedrale u svoj su silini došli do izražaja u Penzarovoj izvedbi Magdićeve skladbe „Oluja” (Op. 70).

Umjetnički voditelj ciklusa „Zvuci orgulja zagrebačke katedrale” je Mario Perestegi, profesor orgulja na Akademiji za glasbo u Ljubljani te muzikološke grupe predmeta na Institutu za crkvenu glazbu „Albe Vidaković” Sveučilišta u Zagrebu.

Detaljnije informacije o ciklusu mogu se pronaći na mrežnim stranicama.

Orgulje Zagrebačke katedrale imaju 78 zvučnih registara raspoređenih na 4 manuala, pedal i 6068 svirala. Sagradila ih je tvrtka „Walcker” iz Ludwigsburga 1855 godine. Posljednju restauraciju u prošlom stoljeću orgulje su doživjele 1987. godine, a posljednja obnova napravljena je 2005. godine. Orgulje zagrebačke katedrale spadaju među najuspjelije orgulje tvrtke „Walcker” te se stavljaju uz bok njihovim radovima u Rigi, Bostonu i Strasburgu.(ika/bitno.net)