safe_image

Salezijanci u El Salvadoru utemeljili su simfonijski orkestar i zbor u kojem pjevaju i sviraju djeca iz siromašnih obitelji, a ovaj način kulturne asimilacije u društvo miče s ulice tinejdžere koji bi inače vjerojatno završili u uličnim bandama, navodi američka agencija Catholic News Service u svom izvrsnom prilogu o pastoralnim aktivnostima reda sv. Ivana Bosca.

Novinar Edgardo Ayala podsjeća kako je El Salvador jedna od najnasilnijih država u Latinskoj Americi, s 41 ubojstvom na 100.000 stanovnika. Kriminalne aktivnosti u toj državi pod nadzorom su nekoliko bandi, a ti karteli svoje nove ljude “regrutiraju” već u školama, pa su mladi na udaru.

Projekt simfonijskog orkestra i zbora u kojem sudjeluju mladi kojima bi inače obuka u sviranju klasične glazbe bio nedohvatljiv san, pokrenuo je prije tri godine o. Jose Maria Moratalla Escudero, salezijanac koji još od 1992. osmišljava i vodi razne programe za salvadorsku mladež koji se održavaju u centru Poligono Industrial Don Bosco, gdje mladi iz siromašnih obitelji mogu dobiti i besplatnu poduku iz raznih tehničkih aktivnosti, što im kasnije pomaže lakše pronaći posao. Escudero, kojeg zovu i “otac Pepe”, uspio je pronaći donaciju od milijun dolara za svoj projekt koji mu je dala Svjetska banka. U orkestru je 240 djece, a u zboru još 250 njih, a svi su izabrani iz škola u gradu San Salvadoru koje se nalaze u siromašnim četvrtima gdje vladaju ulične bande.

“Ovo je izvrstan način za pomoći mladim ljudima i dati im sredstvo za izbjeći nasilje”, rekao je za CNS o. Pepe.

“Umjesto da idemo krivim putom, sviranje u orkestru pomaže nam i uči nas o klasičnoj glazbi, kulturi i, najvažnije, kako da ne potratimo svoje djetinjstvo”, rekao je 11-godišnji Jamin Diaz koji u orkestru svira klarinet.

18-godišnji Alejandro Lopez svira trubu u orkestru i kaže kako je dobro svjestan koliko mu je glazba pomogla na njegovu životnom putu.

“Moja škola je u četvrti prepunoj nasilja i većina mojih prijatelja je u bandama. Ali, meni je glazba dala prigodu biti dobrim čovjekom”, rekao je Lopez.

Don Escudero već planira nove projekte koji za cilj imaju mladima u Salvadoru osigurati budućnost i možda ih tako natjerati na odluku da ostanu u državi, umjesto da emigriraju u SAD, što je sve češći slučaj. Salezijanac bi htio utemeljiti škole baleta, kazališta, likovnih umjetnosti koje bi mladima dale smjernice za život.

“To je važan projekt za djecu i mlade ove zemlje. Oni samo traže nekoga tko će vjerovati u njih”, rekao je salezijanac za Catholic News Service.

Pogledajte i video prilog CNS-a na engleskom i poslušajte orkestar i zbor.

Goran Andrijanić | Bitno.net