Oktet

U izdanju Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu i Bogoslovskog okteta objavljen je novi nosač zvuka pod nazivom „Svrati, Gospode“. Na nosaču zvuka su 24 skladbe, pretežito duhovne, odnosno liturgijske tematike, a ima i nekoliko domoljubnih pjesama. Od skladbi duhovnoga karaktera valja istaknuti pjesmu Zdravo zvijezdo mora o. Miroslava Grđana, zatim skladbe iz gregorijanske baštine u obradi maestra Miroslava Martinjaka: Sva si lijepa, o, Marijo, Missa mundi, Anima Christi i druge, zatim tri skladbe maestra Šime Marovića: Majko, riči tvoje blage, Kristov put i Svrati, Gospode po kojoj je i nosač zvuka dobio naziv. Od domoljubnih pjesama na CD-u je poznata skladba: Croatio, iz duše te ljubim, popularna klapska pjesma: Vilo Moja i na kraju: U boj, u boj Ivana pl. Zajca.

Umjetnički voditelj cijeloga projekta je orguljaš Zagrebačke katedrale prof. Neven Kraljić, a kao producent mu se pridružio voditelj okteta bogoslov pete godine studija teologije Ivan Bingula. Majstor tona u „Studiju 45“ bio je je Alan Šnajder.

U uvodnoj riječi knjižnog priloga CD-a maestro Miroslav Martinjak je napisao: „Pjesma i glazba od samih početaka zagrebačke Bogoslovije predstavljale su značajnu bogoslovsku djelatnost kojom su obogaćivali svoju osobnost i prenosili njome ljepotu i sklad Stvoritelja i stvorenoga“ te je zaključio: „Čestim nastupima diljem hrvatskih župa i krajeva bogoslovi steknu ljepotu i jasnoću četveroglasnog muškog sloga koji skladno zazvuči u mladenačkom temperamentu i jasnoći prirodnog muškog glasa, dobro intoniranog i dobro postavljenog“. Maestr Tomislav Fačini u svojem je tekstu u istom knjižnom prilogu nosača zvuka napomenuo kako je: „pred nama repertoarna paleta koju nemamo prilike svaki dan čuti“.

Promocija nosača zvuka Bogoslovskog okteta „Svrati, Gospode“ održat će se u župnoj crkvi sv. Marka evanđelista na zagrebačkom Gornjem gradu u subotu 30. lipnja 2012. godine u 19.30 sati.

Bitno.net