Biskup Juraj Dobrila

U Rijeci je 24. siječnja predstavljena i doktorska disertacija velikog biskupa pod naslovom “De Confessione sacramentali” objavljena u novom izdanju Državnog arhiva u Pazinu. U povodu proslave 200. obljetnice biskupova rođenja Dobrilin doktorski rad objavljen je u prijepisu i prijevodu s latinskog predloška te prvi put predstavljen 4. prosinca 2012. na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. Izvornik disertacije čuva se u Knjižnici katoličke i evangeličke teologije u Beču, a posvećena je sakramentu ispovijedi i analizira njegov povijesni razvoj.

Na stručnom skupu u Rijeci sudjelovali su, uz akademika Strčića, ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu Elvis Orbanić, autor izložbe Markus Leideck, povjesničar Marko Medved te domaćin, ravnatelj Državnog arhiva u Rijeci Goran Crnković.

Dr. Orbanić podsjetio je kako je prije nekoliko godina Državni arhiv započeo projekt prikupljanja građe o Jurju Dobrili kako bi se na taj način dostojno obilježile višestruke obljetnice, rođenja (1812.), doktoriranja (1842.) i smrti (1882.), čovjeka čije je djelovanje pridonijelo duhovnom, kulturnom ali i socijalnom napretku žitelja najvećeg hrvatskog poluotoka.

Dr. Medved istaknuo je upravo Dobrilino socijalno djelovanje, stipendiranje i sustavnu pomoć potrebnima kao bitnu karakteristiku njegova djelovanja. Autor izložbe dr. Leideck objasnio je njezinu tematsku podjelu u kojoj izloženi dokumenti svjedoče o širokom spektru biskupova djelovanja.
Juraj Dobrila je od godine 1858. bio porečki i pulski biskup, a od 1875. tršćansko-koparski. Svoje djelovanje neizbrisivo je ugradio u crkveni i duhovni život Istre kao biskup, dobročinitelj, čuvar hrvatske baštine i nakladnik prvih preporodnih novina Naša sloga. Dvjestota obljetnica njegova rođenja prošle je godine u Istri obilježena znanstvenim skupom koji se održao u Puli i Pazinu 25. i 26. listopada pod naslovom “Dr. Juraj Dobrila (1812.-2012.) i stoljeće Krasne zemlje (1912.-2012.)”. (ika/bitno.net)