1. Evo zaručnik dolazi

Evo Zaručnik dolazi o ponoći i blago sluzi, kojega nađe budna, a nedostojan je onaj, kojega nađe u lijenosti. Čuvaj se, dakle, dušo moja, da ne budeš predana smrti i lišena Kraljevstva. Budi radije budna i kliči: Svet, svet, svet si, Bože, zagovorom Bogorodice, pomiluj nas!

Tropar (kratki himan) koji se pjeva u prva tri dana Svetog tjedna u bizantskom obredu.

2. Za pričesnika tvoje tajne večere

Za pričesnika tvoje tajne večere primi me danas, Sine Božji, jer ja neću izdati tajne tvojim neprijateljima, niti ću ti poljubac dati kao Juda, već ti se kao razbojnik priznajem: Spomeni se mene, Gospode, u kraljevstvu svojem! Aleluja.

Ovaj tropar pjeva se na Veliki četvrtak u liturgiji  svetoga Bazilija Velikoga i znakovito ističe otajstvo Kristova darivanja čovječanstvu u euharistijskom kruhu i vinu.

3. Križu tvojem

Križu tvojem klanjamo se, Gospode, i sveto uskrsnuće Tvoje slavimo. (3x)

I Pravoslavna i Katolička Crkva Veliki petak, dan Isusove smrti, slave u znaku uskrsnuća, a svjedoči to i ova drevna antifona. U žalosti za Kristom na križ raspetim Crkva se raduje što je smrt Kristova početak ljudskog otkupljenja.

4. Krist uskrsnu

Krist uskrnu od mrtvih, smrću smrt uništi i mrtvima u grobovima život darova.

Ovim uskršnjim troparom započinje liturgija Vazmenog bdijenja.

5. Vi koji se u Krista krstiste

Vi koji se u Krista krstiste, u Krista se obukoste. (Gal 3, 27)

Na svetkovinu Božića, Bogojavljenja, na Lazarevu subotu (subota uoči Cvjetnice; naziva se i Vrbica), na Veliku subotu, tijekom svih sedam dana slavljena Uskrsa i u prvi dan Pedesetnice, umjesto Trisvete pjesme (Sveti Bože, Sveti Jaki, Sveti Besmrtni, pomiluj nas) pjeva se stih Jelici vo Hrista krestistesja, vo Hrista oblekostesja, aliluja budući da se u te dane u starini vršilo krštenje katekumena. Svećenik sa novokrštenikom tri puta čini krug oko krstionice, a ovo obilaženje slika je vječnosti – jer novokrštenik sklapa vječni savez s Kristom.

6. Uskrsnuća dan

Uskrsnuća dan, prosvjetimo se ljudi, Pasha Gospodnja, Pasha. Iz smrti u život i sa zemlje na nebo, Krist Bog prevede nas koji pjevamo pobjedničku pjesmu.

Ova pjesma pripada poznatom Uskrsnom kanonu koji sadrži devet pjesama. Riječ je zapravo o ulomcima iz propovijedi sv. Grgura Nazijanskog koje je uspješno parafrazirao sv. Ivan Damaščanski.

7. Anđeo klicaše

Anđeo klicaše milosti punoj: Raduj se, prečista Djevice! I opet ti kažem, raduj se! Tvoj Sin uskrsnu treći dan iz groba i uzdignu mrtve. Veseli se, narode! Blistaj se, blistaj novi Jeruzaleme! Jer slava Gospodnja tebe obasja. Kliči sada i veseli se, Sione! A ti, prečista Bogorodice, raduj se, jer ustade iz groba Čedo tvoje!

Napjev Anđeo klicaše naziva se i Uskrsni himan Bogorodici, a pjeva se od Uskrsa do Uzašašća Gospodinova.

Priredio: Miodrag Vojvodić