Na Netflixu se nedavno pojavio poljski film “Johnny”, koji donosi zanimljivu – i što je važnije, istinitu – priču o poljskom svećeniku Janu Kaczkowskom.

Kaczkowski, koji je služio u Gdanjskoj nadbiskupiji, u svojoj je domovini postao poznat zbog višegodišnje skrbi o bolesnima u gradu Pucku, gdje je osnovao hospicij.

Netflixov film, koji je snimila sekularna ekipa, konkretno se bavi stvarnim odnosom svećenika s bivšim kriminalcem Patrykom Galewskim koji po odluci suda mora kaznu odraditi u Janovom hospiciju.

Radi se o toploj priči o čovjeku koji, crpeći iz svoje vjere, prihvaća svaku osobu, bez obzira na njenu prošlost, i pozitivnoj promjeni koja se zbog takvog odnosa događa kod Patryka.

Jan Kaczkowski rođen je prijevremeno, već u 7. mjesecu trudnoće, 1977. u gradu Gdyniji. Od rođenja je imao problema s vidom i paralizom lijeve strane tijela. To ga, kao ni činjenica da je rođen u nevjerničkoj obitelji, nije spriječilo da upiše studij teologije u Gdanjsku te svoj život posveti Bogu.

Za svećenika je zaređen 2002., a dvije godine kasnije pomaže osnovati putujući hospicij u gradu Pucku. Godinama je, zajedno s timom liječnika i njegovatelja, obilazio pacijente po kućama. Od 2007. do 2009. koordinirao je radove na zgradi novog hospicija koji će nazvati po sv. Padru Piju.

O tome je sam govorio sljedećim riječima: “Bio sam kapelan u bolnici te išao u kućne posjete bolesnicima, kao i svaki svećenik. Vidio sam ljude koji pate u agoniji, umirući od raka. Ne morate biti Napoleon da shvatite da se nešto mora učiniti. Nije to bio iznenadni udar Duha Svetoga, nego stvarna potreba. Imao sam dobre kontakte s liječnicima i medicinskim sestrama u bolnici te uspio pridobiti jednu grupu za svoju ideju te je tako, na početku, nastao mobilni hospicij. Iz bolnice sam izvukao najbolje osoblje jer sam znao s kime želim raditi. Zahvaljujući velikom trudu cijele zajednice, mjesnih svećenika, župe i svih ljudi, u godinu i pol dana uspjeli smo izgraditi stacionarni hospicij. I ovo nije naša posljednja riječ…”

Godine 2012. dijagnosticiran mu je tumor mozga, a prognoze su mu davale samo nekoliko mjeseci života. Unatoč tome, poživio je još četiri godine, služeći bolesnima, dijeleći sakramente i propovijedajući diljem Poljske. Jan Kaczkowski preminuo je na Uskrsni ponedjeljak, 28. ožujka 2016., u 39. godini.

Kako donosi stranica ReadySteadyCut, film o odnosu Jana i Patryka nastao je nakon što je potonji svoju priču ispričao scenaristu Macieju Kraszewskem.

Patryk je danas priznati kuhar, suprug i otac troje djece, od koje jedno nosi ime Jan, upravo po svećeniku koji mu je pružio drugu šansu i pomogao da svoj život okrene u dobrom smjeru.

“Puno smo razgovarali i Jan bi me često pitao o najjednostavnijim stvarima; što volim raditi, što me čini sretnim. Nije ‘popovao’, nije… samo je slušao i razgovarao sa mnom. To mi se jako svidjelo. (…) Ne mogu opisati koliko sam mu zahvalan što se svako jutro mogu pogledati u ogledalo, što mogu gledati svoju suprugu i našu djecu, što imam posao koji volim. Nadam se da bi Jan bio ponosan na mene”, posvjedočio je jednom prilikom Patryk, koji također vodi organizaciju Fundacja im. Ks. Jana Kaczkowskiego, posvećenu očuvanju uspomene na poljskog svećenika..