Ljubav

Ljubav je najvažnija u životu, na njoj se najviše treba i isplati raditi. Time je i potencijal za bolna iskustva jer smo zbog nje najranjiviji. Za pravilno življenje u ljubavi nije dovoljna jedna osoba, bilo da se radilo o ljubavi između muškarca i žene, bratskoj, prijateljskoj ili kojoj drugoj vrsti ljubavi. No da bi se uopće moglo sudjelovati u stvaranju ljubavi, svatko ponaosob treba ostvariti određene preduvjete kako bi mogao primati i davati istinsku ljubav.

  1. 1.       Biti na Izvoru ljubavi

Bilo da trebamo popraviti postojeće odnose ili krenuti u stvaranje nečega novoga, svu ljepotu ljubavi moći ćemo doživjeti i izraziti ako se nalazimo na Izvoru ljubavi. To je Bog, najveća i jedina potpuna ljubav. Tek kada se budemo nalazili na Izvoru ljubavi i s njega je crpili, moći ćemo je živjeti i dijeliti. Tamo ćemo je pronaći, učiti kako je usavršavati, uvećavati i popravljati (tamo gdje treba).

  1. 2.       Čišćenje sebe

Ako nismo duhovno čisti, pomireni sa svojom egzistencijom, nedostacima i ranama, u odnosima s drugima ćemo teško pronalaziti potpunost. Naime, tražit ćemo da nam oni popravljaju naše nedostatke i uvijek budu rješenje za naše probleme, a to će pak dovoditi do neracionalnih očekivanja, patnje, tenzija u odnosima ali i raspada odnosa. Ako prvo mi nismo razvijeni kao osobe, mirni i zadovoljni sobom, imat ćemo problema u odnosima s drugima jer ćemo unutar njih neprestano tražiti sebe. To će završavati neuspjehom ili minimalno – nizom razočaranja. Suprotno, kvalitetni odnosi se stvaraju i unapređuju između osoba koje imaju spremno „ja“ kako bi ono s nekim moglo postati kvalitetno „mi“. Kako bismo bili spremni na ono što bi za svakoga od nas bila prava ljubav, moramo poraditi na sebi. To se tiče i odnosa koje već imamo započete s drugima, ne samo na novim počecima. Popravak onih stvari koje nedostaju u ljubavi može nastati ako imamo čiste oči u pogledu na sebe, a potom da na druge i odnose s njima gledamo čistim očima ljubavi.

  1. 3.        Štoperica i trening

Možda mislimo kako smo spremni na puno od ljubavi, a zapravo nismo (prva dva preduvjeta). S druge strane, možda mislimo da sada nismo spremni, pa ne držimo oči otvorenima za nešto što je već pred nama. Kako god bilo, ljubav će pronaći svoj put, ali često u vremenu različitom od našega. To nam je poticaj na vježbanje vlastite ljubavi i izgradnju svog karaktera u strpljivosti i molitvi. Tako ćemo moći napraviti odgovarajući doček i slavljenje kada se pravo pojavi, ili pak dok iščekujemo vrijeme za oživljavanje zanemarenih ljubavi.

Vjera ti je bitna? Pridruži nam se:

Zajedno s tim ide i „treniranje“ ljubavi. Ljubav zahtjeva puno, ali uvijek daje znatno više od uloženog. To je neprestana životna praksa. Nosi i izazovne trenutke, velike prepreke i udaljenosti, ali donosi daleko najveće i posve čudesne plodove. Ne posustajmo u vježbanju ljubavi, u stalnom ulaganju u kvalitetu svojih odnosa. Kao ljudskim bićima, to nam je prirodna potreba i zadatak, ali i stalni poziv za najljepše što nam život može pružiti.

Spremni?

Sanja Martinović

Foto: Shutterstock.com